Salman želi ‘vratiti ugled Saudijske Arabije’ u američkoj javnosti

Saudijska Arabija i njene PR kompanije već su potrošile mnogo novca u pokušaju da predstave novog saudijskog prestolonasljednika kao drugačijeg političkog čelnika (EPA)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman prvi je put posjetio Sjedinjene Američke Države nakon što je učvrstio svoju vlast u zaljevskoj zemlji.

On će sastati s poslovnim liderima u Washingtonu, New Yorku i Silikonskoj dolini, u dvosedmičnoj posjeti SAD-u. Očekuje se da će se susresti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u utorak.

Međutim, glavni cilj posjete bit će vraćanje ugleda Saudijske Arabije u očima američke javnosti, rekao je Nader Hashemi, direktor Centra za bliskoistočne studije na Univerzitetu u Denveru.

Potrošili su mnogo novca

“Saudijska Arabija zna da ima problem s imidžom”, kazao je Hashemi za Al Jazeeru.

Dodao je da se to velikim dijelom zasniva na stavu “da je Saudijska Arabija jedna od zemalja na Bliskom istoku koja promovira veoma ultrakonzervativnu i autoritarnu interpretaciju islama”.

Zbog toga Salman pokušava predstaviti sebe kao “nešto novo, kao reformatora, oslobodioca žena, nekoga ko je za reforme i ko Saudijsku Arabiju vodi u drugačijem smjeru”, naveo je Hashemi.

“Saudijska Arabija i njene PR kompanije i saveznici u SAD-u već su potrošili mnogo novca u pokušaju da predstave novog saudijskog prestolonasljednika kao drugačijeg političkog čelnika.”

Kampanja uoči posjete

Prijestolonasljednik je primijenio sličnu PR strategiju tokom trodnevne posjete Velikoj Britaniji, gdje se susreo s britanskim zvaničnicima, uključujući premijerku Theresu May, kao i veliki broj biznismena i lidera u odbrani.

Vlada Saudijske Arabije također je lansirala kampanju prije posjete, kupujući oglase u britanskim novinama i postavljajući plakate.

Slična kampanja u toku je i u SAD-u, gdje je CBS emitirao emisiju 60 minuta i ekskluzivni intervju s Bin Salmanom noć uoči njegove zvanične posjete Washingtonu.

Međutim, kao i u Velikoj Britaniji, očekuje se da će njegova posjeta biti popraćena protestima u Bostonu i Washingtonu.

Imad Harb, direktor Arapskog istraživačkog centra u Washingtonu, smatra da Bin Salman “želi potvrditi dobru volju Trumpove administracije kad je u pitanju Saudijska Arabija”.

Politika i biznis

SAD je imao snažne veze s Rijadom decenijama, sarađujući u brojnim vojnim, političkim i ekonomskim pitanjima, ali se taj odnos produbio od kako je Trump došao na vlast.

“Mislim da je došlo do značajne i duboke promjene američke politike prema Saudijskoj Arabiji za vrijeme Trumpa”, rekao je Hashemi, dodajući da predsjednik i njegovi savjetnici za vanjsku politiku vide svijet i Bliski istok “kroz saudijske oči”.

“Zato svjedočimo sve bližem i sve manje kritičnom prihvatanju saudijskih politika – i što se tiče Irana, i što se tiče rata u Jemenu, ali i uloge Katara u regiji, kao i izraelsko-palestinskog sukoba.”

Harb dodaje da Bin Salman računa na to i da su Trump i njegov zet i savjetnik Jared Kushner pokazali podršku saudijskoj vladi.

Povezivanje s važnim američkim poslovnim ljudima, liderima u finansijama i tehnologijama, također je jedan od ciljeva Salmanove posjete, kazao je William Harting, direktor sigurnosnih projekata u Centru za međunarodnu politiku.

Brutalni rat u Jemenu

“Zanima me kakav će odgovor imati od poslovnih lidera, hoće li ga prihvatiti, ili će držati distancu, kako će reagirati na njegov plan ‘Vision 2030’ i hoće li im biti neprijatno poslovati s njime”, rekao je Harting za Al Jazeeru.

Međutim, veliki izazov za Bin Salmana bit će pravdanje saudijske uloge u ratu u Jemenu.

Grupe za ljudska prava optužile su koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija za bombardiranje civila i bolnica, škola i drugih objekata. U ratu je raseljeno približno dva miliona Jemenaca. 

Tri američka senatora nedavno su pozvala na okončanje američke vojne uključenosti u rat u Jemenu, koju Kongres nije odobrio. 

Izvor: Al Jazeera