Salkić: Vlast RS-a ne želi dijeliti entitet s nesrbima

Vlast u RS-u, predvođena predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom, želi na svaki način da vrijeđa žrtve te sve pripadnike nesrpskog naroda, rekao je Salkić (Fena)

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ocijenio je „katastrofalnim“ potez Narodne skupštine RS-a da dodijeli povelju osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.  

“To pokazuje dubinu do koje je potonulo ovo društvo i da smo upravu mi koji ukazujemo da se radi o jednoj od najradikalnijih aktuelnih srpskih vlasti u RS-u, koje na svaki način žele da izvrše dodatnu radikalizaciju i podjelu društva”, naveo je Salkić u izjavi Feni.

Vlast u RS-u, predvođena predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom, želi na svaki način, kako je rekao, da vrijeđa žrtve te dostojanstvo i sve pripadnike nesrpskog naroda, a vjeruje, kaže, i jedan značajan broj normalnih, čestitih pripadnika srpskog naroda na prostoru tog entiteta, dodjeljujući priznanja presuđenim ratnim zločincima.

“To pokazuje kontinuitet po kojem i ova vlast taj bh. entitet smatra ratnim plijenom srpskog naroda i da ga ne želi dijeliti s drugima. Zato mi Bošnjaci svakog dana sve više osjećamo da ovakav entitet ne može biti entitet Bošnjaka koji žive na ovom prostoru”, rekao je Salkić.

‘Velika historijska greška’

Dodao je da i današnji potez pokazuje da je neophodna korjenita promjena Ustava.

“Ostaviti za pravo onima koji veličaju ratne zločince i daju im povelje u ime svih građana entiteta, da to čine i u budućnosti, bila bi velika historijska greška i nepravda”, zaključio je Salkić.

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS iz koalicije Domovina, koja nije prisustvovala svečanoj sjednici, ocijenio je dodjeljivanje bilo kakvih priznanja ratnim zločincima lošom porukom.

“Sigurno da to nije dobra poruka za povratnike, kako za Bošnjake tako za Hrvate. Činjenica je da su ti ljudi presuđeni od Međunarodnog suda pravde u Hagu, za ratni zločin su presuđeni i mislim da je Narodna skupština trebala da ima osjećaj za ove stvari i da ne šalje takvu poruku, koju je samim ovim činom poslala nama koji smo bili predmet i etničkog čišćenja i genocida i svih drugih tortura od 1992. do 1995. na ovim prostorima.”

U Narodnoj skupštini RS-a danas je svečanom sjednicom obilježeno 25 godina od kada su 24. oktobra 1991. godine poslanici tadašnje Skupštine SRBiH donijeli Odluku o osnivanju Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Na toj svečanosti uručene su povelje Narodne skupštine institucijama, organizacijama i pojedincima.

Između ostalih, povelja je uručena dosadašnjim predsjednicima Narodne skupštine, među kojima i ratnom osuđeniku Momčilu Krajišniku.

Povelja je dodijeljena i prvom predsjedništvu RS-a koje je birano u Narodnoj skupštini, a koje su činili: osuđeni ratni zločinac i predsjednik RS-a Radovan Karadžić, i potpredsjednici – haška osuđenica Biljana Plavšić i posthumno Nikola Koljević.

Čestitke ambasadora

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov uputio je predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću čestitku povodom 25 godina rada parlamenta, te istakao da je riječ o “ključnoj instituciji demokratije i vladavine zakona koja zastupa interese svih građana Srpske”.

“Za ovo vrijeme, Narodna skupština je prošla veliki, ali čuveni put, neprocjenjivo doprinoseći formiranju i sveobuhvatnom razvoju Republike Srpske, uzimajući aktivno učešće u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u korist svih naroda BiH, sa ciljem stvaranja stabilnosti, bezbjednosti i mira u regionu”, navedeno je u čestitki. 

Ivancov je istakao da su se poslanici NSRS uvijek izdvajali svojim “visokim osjećajem patriotizma, pravednosti i odgovornosti prema biračima”, te je Čubriloviću i narodnim poslanicima poželio uspjehe u “blagorodnoj i teškoj djelatnosti”, kao i nova važna dostignuća i stvaralačku snagu, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske. 

Uspješan rad Narodnoj skupštini Srpske poželio je i ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica, te ambasador Palestine Rezeka Namuraha. 

“Upućujem iskrene čestitke i želje za uspješan rad, kako Vama lično, tako i svim zaposlenim. Želim Vam dalji prosperitet, napredak i stabilnost Vašem narodu”, poručio je Namuraha. 

Izvor: Agencije