Salkić pisao Inzku: Dodik mi otvoreno prijeti

'Dodik mi je rekao da pazim šta pričam i da se sam discipliniram', požalio se Salkić (Fena)

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, uputio je pismo Valentinu Inzku, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, u kojem upozorava da “događanja u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme dobijaju ozbiljne razmjere i prijete narušavanju mira”.

“U više navrata informisao sam Vas, ali i druge, kako domaće, tako i međunarodne institucije i organizacije, o stanju u bh. entitetu Republika Srpska. Upozoravao sam na ozbiljno kršenje ljudskih prava, kršenje Ustava i zakona u ovome entitetu, kršenje prava na jezik i obrazovanje, kršenje prava na izbor mjesta življenja (prava na povratak) kroz provođenje diskriminacije pri zapošljavanju, kršenje Ustava bh. entiteta RS – člana 97. o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama entiteta”, napisao je Salkić.

U pismu koje je napisao Inzku, prvom čovjeku Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, instituciji koja ima ključna prava i obveze spram provedbe i tumačenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Salkić je upozorio i na kršenje Ustava Bosne i Hercegovine te na “separatističke aktivnosti koje sistemski provodi vlast u Republici Srpskoj”.

“Plod takvog sistemskog djelovanja, iza kojega stoji Vlada bh. entiteta Republika Srpska i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (Milorad Dodik), jeste ozbiljna politička, vjerska, a odnedavno i (para)vojna radikalizacija ovoga dijela Bosne i Hercegovine. Bojim se da u narednoj fazi takav trend neće biti moguće zaustaviti bez posljedica”, pojasnio je Salkić. 

Politički i policijski pritisak

Naglasio je da ima dojam kako su sva upozorenja iz njegovog kabineta u prošlom razdoblju “prošla bez adekvatne reakcije, što je na određen način dalo krila pojedincima, grupama, Vladi i predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, te ih ohrabrilo i potaklo na još radikalnije djelovanje”. 

Salkić je podsjetio i da je krajem prošle godine “dobio pismo ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska putem kojeg na njega vrši politički, odnosno policijski pritisak, dajući mu upute kako treba da djeluje i šta treba da čini”.

“Kao demokratski izabrani predstavnik moram djelovati prema svojoj slobodnoj volji, prema savjesti, poštujući Ustav i zakone. Oni koji su mi trebali omogućiti tu slobodu upravo oni vrše pritiske i uskraćuju je. Do kulminacije je došlo 13. februara 2018. godine, kada sam dobio otvorene prijetnje Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska. On mi je poručio da ‘pazim šta pričam i da se sam discipliniram’, dao je i populističke izjave da će me sankcionirati umanjenjem plaće, izazivajući na taj način kod građana srpske etničke pripadnosti superiornost, revolt i usmjeravajući njihovu reakciju tako da i oni sankcioniraju sve one koji drugačije misle – dakle, Bošnjake. Ovakvo djelovanje može dovesti do ozbiljnih posljedica”, napisao je Salkić u pismu visokom predstavniku. 

Pozvao Inzka na akciju

Izrazio je zabrinutost da zbog izostanka adekvatnih reakcija nadležnih institucija i OHR-a u prošlosti u ovom trenutku situacija može eskalirati i otrgnuti se van kontrole.

“Zbog toga pozivam da poduzmete mjere koje su Vama na raspolaganju kako bi se obuzdao sistem i pojedinci koji ne žele trajni mir u Bosni i Hercegovini. Ovim putem izražavam ozbiljnu zabrinutost za razvoj situacije u povratničkim zajednicama.

Ako predsjednik entiteta može upućivati prijetnje prvopozicioniranom Bošnjaku u ovome entitetu, šta onda mogu očekivati ostali građani nesrpske etničke pripadnosti? Pogotovo to zabrinjava Bošnjake povratnike u svjetlu posljednjih događaja i pokretanja procesa nabavke veće količine naoružanja za policiju, koja je skoro jednonacionalna. To može proizvesti stanje straha, psihoze i potaknuti iseljavanja Bošnjaka. Obaveza svih nas je da takvu mogućnost spriječimo”, poručio je Salkić.

Izvor: Agencije