Salkić o napadima na povratnike: Radikalizacija u RS-u

Kako je rekao Salkić, Bošnjaci su isključeni iz gotovo svih društvenih procesa u RS-u (Al Jazeera)

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić upozorio je danas na, kako je naveo, ozbiljno narušavanje sigurnosti Bošnjaka u tom entitetu i pozvao na sprečavanje eskalacije problema.

Salkić je uputio otvoreno pismo međunarodnim organizacijama i, kako je naveo, “prijateljskim” ambasadama koje djeluju u Bosni i Hercegovini, Uredu visokog predstavnika, Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Upravnom odboru za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, predsjedniku i Vladi bh. entiteta RS.

“Posljednjih sedmica učestali su napadi na povratnike i njihovu imovinu. Oni su uslijedili kao posljedica radikalizacije političkih prilika u bh. entitetu RS, koja u visokom intenzitetu traje već godinama i na čije smo pogubne posljedice pravovremeno upozoravali”, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić je nadležne pozvao da brzo djeluju kako bi se, kaže, spriječio bilo kakav novi incident.

“Za sve eventualne posljedice odgovornost će snositi kako MUP i Vlada RS-a, tako i drugi nivoi vlasti, prije svega predsjednik ovoga entiteta. Pokazalo se na posljednjim primjerima u Rogatici da policija nije adekvatno stala u zaštitu imovine Bošnjaka iako je imala informacije da bi se incident mogao desiti”, tvrdi on.

Pozvao je članove Vlade, premijerku, predsjednika entiteta i druge visoke funkcionere iz srpskog naroda da u svojim izjavama i djelovanju “smire nacionalne strasti, za dobrobit mira i stabilnosti”. Bošnjaci su, tvrdi, isključeni iz gotovo svih društvenih procesa.

“Iako Ustav predviđa da u vladinim institucijama i javnim preduzećima bude uposleno Bošnjaka prema popisu iz 1991, nažalost, mi danas možemo govoriti da je došlo do zabrinjavajućeg kršenja Ustava i da je trenutno zaposleno jedva jedan posto Bošnjaka”, naveo je.

Napad na imovinu povratnika u Rogatici

Nedopustivo je, rekao je Salkić, i “permanentno targetiranje Bošnjaka kao opasnosti, kako u izjavama zvaničnika RS-a, tako i u javnom TV servisu”.

“Zahtijevamo da se institucije entiteta i države Bosne i Hercegovine, te OHR-a pobrinu o sigurnosti građana. S obzirom da postojeći sistem javne sigurnosti izolira čitave etničke grupe, sam narušavajući sigurnost građana, pozivam međunarodne organizacije i Upravni odbor za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da razmotri mogućnost prenošenja pitanja javne sigurnosti građana s nivoa entiteta na nivo države Bosne i Hercegovine”, naveo je Salkić u otvorenom pismu međunarodim predstavnicima u Bosni i Hercegovini i zvaničnicima entiteta RS.

Dodao je i da Bošnjaci koji žive u RS-u zahtijevaju da se hitno poduzmu aktivnosti na usklađivanju ustavnih rješenja u oba entiteta.

Tri napada na imovinu povratnika u općini Rogatica, na istoku Bosne i Hercegovine, zabilježena su u nepunih mjesec dana. Povratnike, osim napada, uznemiruju i pozivi na poligrafsko ispitivanje. Iz MUP-a RS-a tvrde da brinu o sigurnosti povratnika.

“Ne mogu da vjerujem da mi je ovo neko namontirao”, kazao je Dževad Mašić, koji se u Rogaticu vratio prije 15 godina. Prema ličnom priznanju, donedavno nije imao problema.

Sada ga, osim podmetanja požara pred kućnim vratima, uznemiruje i reakcija MUP-a RS-a, odakle su ga zvali na poligrafsko ispitivanje nakon što im je prijavio slučaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije