Salkić: Dodik nas uvodi u bezizlaznu situaciju

Salkić naglašava da ovo nije samo poništavanje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, već klasično zveckanje oružjem s jedne strane (Fena)

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić smatra da entitetski predsjednik Milorad Dodik “samo pokušava da finalizuje svoj plan o podjeli države Bosne i Hercegovine, a, nažalost, u tome mu se pridružuje i opozicija”.

“Kao Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, koji koristi Oružane snage BiH da u svom dijelu proslave Dana Republike Srpske angažuje dio pripadnika OSBiH”, kaže Salkić.

On naglašava da ovo nije samo poništavanje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, već klasično zveckanje oružjem s jedne strane.

Opasnost po regiju

“Više se niko ne pita odakle Dodiku pravo da već godinama govori i prijeti jednim te istim – pravom na samoopredjeljenje, odnosno podjelom BiH. Činjenica je da u svemu tome nije sam. Današnji ultimatum da raspiše referendum o samoopredjeljenju entiteta RS, u slučaju da se nadležnosti koje su prenesene na državni nivo ne vrate na ovaj entitet, prijetnja je koja se ponavlja godinama, ali danas je, eto, prvi put izveo policiju na ulice Banja Luke. I niko nije reagovao.

Još uvijek, na sve to, niko nije ni spomenuo da druge države na Balkanu koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma ili pošalju saopštenja, kao i međunarodna zajednica, ali Srbija šalje svog predsjednika. Čini mi se da niko ne želi da shvati ili ne želi da primijeti da je ovakvo vođenje politike opasnost po cijeli Balkan”, istaknuo je Salkić.

Potpredsjednik RS-a smatra da sve ovo vodi samo demonstraciji sile, kojom se, po pravilu, zastrašuju i Bošnjaci, povratnici, koji “ovaj režim podnose od kraja rata i niko ne reaguje”.

“Bošnjaci trpe već 21 godinu, pa će istrpjeti i ovo, ali vrijeme je da neko konačno primijeti da Dodik sve nas vodi u jednu bezizlaznu situaciju”, zaključio je Salkić.

Izvor: Al Jazeera