Saliji: Bošnjaci s Kosova teško do BiH

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na Kosovu je živjelo oko 30.000 Bošnjaka (Al Jazeera)

Bošnjaci nisu samo stanovnici Bosne i Hercegovine, nego žive i na Kosovu, u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji, rekao je u intervjuu za agenciju Fena Arsim Tarik Saliji, sekretar Udruženja Bošnjaka Kosova u Sarajevu i kosovski analitičar.

Udruženje Bošnjaka Kosova u Sarajevu osnovano je u aprilu ove godine i to je prvo Udruženje koje okuplja Bošnjake Kosova koji žive i rade u BiH.

“Kada god nekom u BiH kažem da sam sa Kosova, oni odmah misle da sam Albanac jer, nažalost, misle da na Kosovu žive samo Albanci i Srbi”, kaže Saliji.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na Kosovu je živjelo oko 30.000 Bošnjaka.

Putovanje u BiH

Saliji navodi da je jedan od problema kojim se bavi njegovo udruženje nemogućnost putovanja u BiH s kosovskom ličnim dokumentima.

Prema njegovim riječima, bošnjački ministri u kosovskom Parlamentu uputili su pismo institucijama BiH, Vijeću ministara, Predsjedništvu BiH, ali i visokom predstavniku Valentinu Inzku, u kojem traže priznavanje kosovskih dokumenta.

„Ovo pitanje za nas je od ključne važnosti jer smo izloženi svakodnevnim zahtjevima i pritiscima pripadnika bošnjačkog naroda zbog njihovih potreba za putovanjem u BiH te potrebe za obrazovnim i kulturnim vezama s institucijama u BiH“, rekao je Saliji dodavši kako do sada nije bilo nikakvog odgovora.

„Dakle, Ministarstvo sigurnosti BiH prima zahtjeve za ovjeru pozivnog pisma i, kada ocijeni opravdanim, u iznimnim slučajevima, izvrši ovjeru pozivnog pisma za građane s Kosova, a nakon ovjere pozivno pismo je nužno proslijediti Ministarstvu vanjskih poslova na nadležno postupanje, u najbližim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, u kosovskom slučaju u ambasadama BiH u Skoplju ili u Podgorici“, pojasnio je Saliji proceduru koju moraju proći Bošnjaci sa Kosova da bi putovali u BiH.

Problemi u obrazovanju

On navodi da to predstavlja ometanje osnovnih ljudskih i nacionalnih prava – da se posjete članovi porodice u BiH te da se „uspostave i održavaju redovni međubošnjački kontakti u obrazovanju, kulturi, ekonomiji, informisanju“.

Kako kaže, zbog svih ovih problema Bošnjaci Kosova traže od nadležnih institucija BiH da priznaju lične dokumente građanima Kosova i omoguće slobodu putovanja s njima u BiH bez ikakvih ograničenja.

Dodao je i da se zbog nedostatka knjiga iz tzv. nacionalne grupe predmeta za osnovne i srednje škole i lektira otežava bošnjačkoj zajednici uživanje prava na obrazovanje na maternjem jeziku.

„Postoji i problem sa studentima zbog nepriznavanje kosovskih diploma te nemogućnosti upisa na bh. univerzitete. Oni koji uspiju da upišu studije na državnim ili privatnim fakultetima, moraju platiti visoke školarine kao ostali strani državljani“, kazao je Saliji.

Izvor: Agencije