Salih: SAD nema pravo motriti Iran iz Iraka

Salih je izjavio da od Washingtona očekuje pojašnjenje o nastavku misije i njenih zadataka u Iraku (Arhiva)

Irački predsjednik Barham Salih izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Američke Države nemaju pravo iz Iraka motriti na susjedni Iran.

Salihova izjava odgovor je na raniju izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da je SAD uložio veliko bogatstvo u vojnu bazu Ayn al-Asad u Iraku i najavio mogući ostanak američkih snaga u Iraku.

“Jedan od razloga zbog kojih želim zadržati tu zračnu bazu jest da pomalo motrimo i na Iran, koji predstavlja stvarni problem”, rekao je Trump, prenosi Anadolija.

Irački predsjednik na forumu u Bagdadu kazao je da američke snage angažirane u Iraku nemaju mandat motrenja susjednog Irana.

Unaprijediti odnos sa susjedima

“Američke snage nemaju pravo raditi ništa što nije navedeno u važećem sporazumu. Irak ne želi biti u žiži sukoba drugih država”, rekao je Salih i dodao da od Washingtona očekuje pojašnjenje o nastavku misije i njenih zadataka u Iraku.

Također je rekao da Irak želi unapređivati odnose sa susjednim zemljama, uključujući Iran.

Zamjenik predsjednika iračkog parlamenta Hassan Karim al-Kaabi ranije je također osudio Trumpove izjave i namjeru da američka vojska prati Iran iz Iraka.

“Parlament Iraka radit će na usvajanju zakona koji predviđa i okončanje iračko-američkog sporazuma o sigurnosnoj saradnji”, poručio je Al-Kaabi.

Izvor: Agencije