Salehi: Iranske zalihe urana dostigle 950 tona

Iran, Nuklearno postrojenje
Donald Trump je nuklearni dogovor iz 2015. godine, iz kojeg se jednostrano povukao, ocijenio 'strašnim' (EPA)

Čelnik iranske nuklearne agencije tvrdi da su napori njegove zemlje da nabavi uran rezultirali stvaranjem zaliha i do 950 tona.

Ali Akbar Salehi, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju,  izjavio je za državnu televiziju da je Iran uvezao oko 400 tona urana od historijskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama u 2015., povećavajući zalihe s ranijih 500 na između 900 i 950 tona.

Dugotrajni cilj

Salehi je kazao da je to dovoljno za Iran da ostvari svoj dugotrajni cilj upravljanja nad 190.000 mašina za centrifugu kako bi obogatio uran u budućnosti.

Nuklearni sporazum limitira iransko obogaćivanje urana na 3,67 posto – dovoljno za korištenje u nuklearnoj elektrani, ali daleko manje od 90 posto potrebnih za stvaranje atomskog oružja.

Salehi je ranije saopćio da je Iran izgradio tvornicu koja dnevno može proizvesti rotore za 60 nuklearnih centrifuga.

Objava je stigla mjesec dana nakon što je vrhovni poglavar ajatolah Ali Khamenei rekao da je agencijama naredio da se pripreme povećanje kapaciteta za obogaćivanje urana ako nuklearni dogovor sa svjetskim silama propadne pošto se Washington iz njega povukao, prenosi Hina.

Pod uvjetima sporazuma iz 2015. koji su također potpisale Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, Iran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

U miroljubive svrhe

Ostale potpisnice borile su se za to da sačuvaju sporazum tvrdeći kako je on najbolji način da se zaustavi Iran u razvijanju nuklearne bombe.

Zemlja uporno ponavlja da je njen nuklearni program u miroljubive svrhe.

Salehi je rekao da se novom tvornicom ne krše uvjeti sporazuma.

“Umjesto izgradnje te tvornice u sljedećih 7 ili 8 godina, gradili smo je za vrijeme pregovora, no ona nije počela s radom”, rekao je Salehi, prenose državni mediji.

“Naravno vrhovni vođa je u cijelosti obaviješten i dali smo mu na vrijeme potrebne informacije. I sad kad je naredio, ta je tvornica počela s radom” , rekao je dodajući da dnevno može proizvesti rotore za 60 centrifuga.

Izvor: Agencije