Šale arapskih aviokompanija na račun Trumpove zabrane

Odluka zabranjuje putnicima čiji letovi polaze iz osam arapskih država da u avion unose elektroničke uređaje veće od mobitela (Reuters)

Arapske aviokompanije služe se vickastim i satiričnim marketingom kako bi odgovorile na nedavne zabrane unošenja elektroničkih aparata u avione koji dolaze u Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju iz arapskih država.

Odluka američkih i britanskih vlasti, uvedena u utorak, zabranjuje putnicima čiji letovi polaze iz osam arapskih država da u avion unose elektroničke uređaje veće od mobitela.

Visokopozicionirani američki zvaničnici kazali su novinarima kako je devet aviokompanija iz arapskog svijeta dobilo 96 sati da uvede zabranu.

Britanci su ubrzo objavili svoju zabranu.

Prijenosni računari (laptop), uređaji za čitanje digitaliziranih knjiga, kamere, tableti, printeri, konzole za videoigre i DVD-plejeri su pogođeni zabranom koja se odnosi na direktne letove u SAD, ali se može još naći u provjerenom prtljagu.

Vremenski neograničena zabrana odnosi se na 10 aerodroma i devet aviokompanija, među kojima je Turkish Airlines, kao i velike kompanije iz Zaliva: Emirates, Etihad i Qatar Airways, kao i jordanska državna aviokompanija Royal Jordanian.

No, neke od ovih firmi napravile su brze odgovore s pozitivnim humorom, koristeći se zabranom kao prilikom za promociju.

Tako je vodeća kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Emirates Airlines, objavila videosnimak na društvenim mrežama sa sloganom “Let us entertain you” (“Dozvolite da vas zabavimo”).

 

 

Korisnici društvenih mreža odgovorili su na reklamu: “Zabrana je bespotrebna i dosadna, no svaka čast Emiratesu za ovu reklamu, odličan posao!”

Drugi je korisnik napisao: “Odlično odigrano, Emirates. No, poslovni ljudi trebaju raditi. Hoćete li im osigurati tablete s aplikacijama tokom leta? Sada biste trebali?”

Sličan potez napravio je i Royal Jordanian, koji je objavio pjesmicu za djecu koja se našalila sa serijom zabrana prema arapskom svijetu koje je uveo američki predsjednik Donald Trump.

 

 

Aviokompanija je nakon pjesme objavila humorističku listu ponude putnicima šta se može raditi tokom leta bez elektroničkih uređaja, a među ponudom je i “analiza smisla života”.

 

 

Qatar Airways uključio se u sve ovim tvitom:

 

 

No, neki korisnici društvenih medija kritizirali su ovaj gerilski marketing.

 

 

Ovo nije prvi put da su arapske aviokompanije pokrenule nekonvencionalne marketinške agencije nakon nekih Trumpovih poteza.

Naročito aktivan na tom polju bio je Royal Jordanian.

Tokom Trumpove predizborne kampanje jordanska firma objavila je sljedeći tvit, a nakon što je Trump prijetio zabranom ulaska muslimana u SAD.

 

A kada je Trumpova zabrana zaživjela, a potom bila i suspendirana, aviokompanija je ponovo odgovorila novom reklamom, u kojoj smanjuje troškove i šali se na račun zabrane ulaska muslimana tako što je zamijenila slovo “a” u riječi “ban” (zabrana) slovom “o” i dobila “Bon voyage”, što na francuskom jeziku znači “Ugodno putovanje”.

 

Iako su američki i britanski zvaničnici objavili kako se posljednja zabrana uvodi iz sigurnosnih razloga, postoje špekulacije kako je pravi motiv ograničenje tržišne utrke između američkih i zalivskih aviokompanija, koje su se proširile na SAD i “pojele” veći dio tržišnog udjela.

Izvor: Al Jazeera