Salami: Iran je spreman gađati SAD i Izrael

Hossein Salami
Hossein Salami: Ako napravite i najmanju grešku, gađat ćemo vas (EPA)

Iran je spreman gađati Sjedinjene Američke Države i Izrael ako oni daju povod za to, izjavio je u četvrtak zapovjednik iranske Revolucionarne garde, general Hossein Salami.

“Ako napravite i najmanju grešku, gađat ćemo vas”, rekao je on u obraćanju povodom 40 dana od smrti generala Qassema Soleimanija, koji je ubijen u američkom napadu kod Bagdada 3. siječnja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Na ceremoniji u Teheranu, novi zapovjednik specijalnih Quds snaga Revolucionarne garde, general Esmail Ghaani, koji je naslijedio Soleimanija, pročitao je Soleimanijevu oporuku, u kojoj je on pozvao Irance da podrže vrhovnog vođu, ajatolaha Ali Khamneija, i poručio da političke frakcije trebaju ostaviti svoje nesuglasice po strani.

Salami je upozorio krajem prošlog mjeseca da će se osvetiti američkim i izraelskim zapovjednicima ako Sjedinjene Američke Države nastave prijetiti iranskim generalima.

“Upozoravam ih da se povuku s ovog polja”, kazao je on, upozorivši da će, ako to ne učine, “definitivno zažaliti”.

‘Ne prijetite iranskim generalima’

Ghaani je poručio da će nastaviti putem svog prethodnika, a Salami je reagirao na komentar američkog specijalnog predstavnika za Iran Briana Hooka.

Upitan da prokomentira Ghaanijevo obećanje, Hook je rekao: “Ako bude pratio sličan put ubijanjem Amerikanaca, zadesit će ga ista sudbina.”

Salami je istaknuo da SAD i Izrael trebaju znati da, ako budu prijetili iranskim generalima, “nitko od njih neće naći sigurno mjesto” za život.

Soleimani je ubijen u američkom zračnom napadu dronom 3. siječnja kod zračne luke u Bagdadu.

Pet dana kasnije Iran je ispalio rakete na dvije baze u Iraku, gdje su smještene i američke snage.

Izvor: Agencije