Sakho: Ne smijemo se zanositi

Reprezentacija se našla na meti kritika, uprkos pobjedama (AP)

Mamadou Sakho je u veoma malo vremena postao omiljeni igrač francuskih navijača. Njegova pribranost spasila je Francusku u uzvratnom meču baraža protiv Ukrajine u novembru 2013. godine.

A za vrijeme Svjetskog prvenstva dobre partije koje je pružao unijele su dodatnu sigurnost u odbranu, sa kojom je Didier Deschamps dosta eksperimentisao otkako je preuzeo selektorsku poziciju.

U drugom meču grupe, protiv Švicarske, branič je zbog povrede zadnje lože morao napustiti utakmicu. Od te povrede se sada potpuno oporavio.

SP u Brazilu 2014

“Stvari su mnogo bolje, dobro se osjećam”, kaže Sakho za FIFA-u uoči četvrtfinalnog meča sa Njemačkom. “Morao sam presjediti treninge deset dana, ali sada je dobro.”

Dobar primjer

Navijačima će to sigurno donijeti olakšanje, jer iako je Laurent Koscielny dobro zamijenio mladu zvijezdu Liverpoola, oni još nisu zaboravili crveni karton i penal koji je skrivio u prvom meču protiv Ukrajine.

Pored toga, jedina dva gola koja je Francuska primila na turniru postignuta su nakon što je Sakho morao napustititi ekipu, u pobjedi Francuske nad Švicarskom 5:2.

“Raphael Varane i ja smo dobro igrali, ali i Laurent je postavio dobar primjer. Najvažnija stvar za sve nas je da budemo spremni za borbu kada nas trener pozove, što je do sada bio slučaj”, kaže Sakho, kojeg je nastup Koscielnyja protiv Nigerije impresionirao.

Dok Sakho uživa sve veću slavu van terena, na travnjaku je postao veliki autoritet. Sa Varaneom je stvorio tandem koji podsjeća na dvojac Laurent Blanc – Marcel Desailly, koji je 1998. godine na Svjetskom prvenstvu stvorio praktično neprobojan zid.

Međutim, da bi ponovili uspjeh iz 1998, kada su osvojili trofej prvaka, moraju preći još tri velike prepreke, od kojih je prva reprezentacija Njemačke, s kojom Francuzi izlaze na megdan večeras na brazilskoj Maracani, u prvoj utakmici četvrtfinala Svjetskog prvenstva u nogometu.

“Bit će to zanimljiv meč. Imaju mnogo mladih igrača, ali imamo i mi. Samo se moramo držati onoga u čemu smo dobri, igrati našu igru i ne zanositi se. Moramo nastaviti raditi ono što smo počeli – pojačati koncentraciju, odlučnost i agresiju”, dodao je on.

‘Eksplozivni’ Schurrle

I dok pritisak na oba tabora raste, jedan čovjek ne može dočekati da istrči na travnjak.

“Francuska ima neke fantastične individualce, poput Paula Pogbe, Karima Benzeme i Mathieua Valbuene”, kaže njemački reprezentativac Andre Schurrle. “Ti igrači posjeduju kvalitet i mogu postići pogodak iz bilo koje situacije. Mi znamo njihovu snagu, ali znamo i svoju.”

Iako je u grupnoj fazi odigrao svega 28 minuta, upravo je Schurrle postigao pogodak koji je pomogao Njemačkoj da savlada Alžir.

Uz Schurrlea, njemačka reprezentacija izgleda mnogo opasnije u neprijateljskom šesnaestercu. “On svaki tim gura naprijed”, kaže kapiten Philipp Lahm, uoči meča u kojem se očekuje da će Schurrle zaigrati od prve minute.

“Dječački je san biti na Svjetskom prvenstvu, ovdje u Brazilu. Sada moramo pokazati od čega smo napravljeni, protiv Francuske u četvrtfinalu. Svako bi volio biti dio takve utakmice.”

Schurrle je postigao četiri gola u kvalifikacijama. Mjesto u ekipi je osigurao postigavši tri gola u 19 minuta u meču protiv Švedske, u kojem su slavili rezultatom 5:3.
“Protiv Francuske moramo pokazati više. Moramo se koncentrisati i odigrati dobro. Ako to uradimo, možemo savladati Francuze”, kaže Schurrle.

Prehlada njemačkih igrača

Njemački selektor Joachim Low je potvrdio da sedam igrača reprezentacije Njemačke pokazuje simptome bolesti.

Nekoliko dana nakon što je Mats Hummels morao preležati meč sa Alžirom zbog bolesti, njemački selektor kaže da se problem proširio, mada nije spominjao o kojim je igračima riječ.

“Sedam igrača je pomalo bolesno, sa simptomima prehlade”, rekao je Low. “Nije toliko strašno u ovom trenutku, to može biti dijelom zbog klimatizacijskih uređaja, putovanja, razlike u temperaturi. Ne želim praviti dramu od toga. Nadamo se da će se stvar smiriti.”

Trener Andreas Kopke rekao je da je veznjak Cristoph Kramer jedan od tih koji se bori sa „blagom prehladom“.

Hummels je putem Twittera rekao da se oporavlja od infekcije, dodavši da se osjeća spremnim „skoro 100 posto“, a i Lukas Podolski će biti spreman za meč nakon istegnuća bedra.

Kritike Ozilu

Low je u međuvremenu stao u odbranu Mesuta Ozila, koji je pod kritikama zbog loše igre.

“Mesut je veoma važan za nas”, kaže Low. “Kritike su neshvatljive, kao i za Philippa Lahma. Nekad se stvari objavljuju prebrzo i ne vjerujem da se prava težina daje pravim stvarima.”

Ipak, Low priznaje da Njemačka u meču sa Alžirom nije pokazala sve što može.

“Ne možete uvijek igrati fanstastičan nogomet na Svjetskom prvenstvu. Samo morate napustiti teren sa pobjedom, a to smo uradili. Radili smo naporno i u pripremama i ovdje u Brazilu, a znamo da se moramo popraviti. Normalno je da učite kroz turnir.”

‘Bitno je pobijediti’

I golman Njemačke Manuel Neuer priznao je da njegov tim „nije sretan“ igrom na Mundijalu, ali se slaže da je “samo bitna pobjeda”.

Trostruki osvajači su turnir otvorili velikom pobjedom od 4:0 nad Portugalom, ali su nakon toga podbacili, remiziravši sa Ganom i pobijedivši SAD sa 1:0, nakon čega su se provukli protiv Alžira u osmini finala nakon produžetaka.

Low i igrači su se našli na meti kritika, a Neuer kaže da su on i saigrači frustrirani.

“Nismo zadovoljni igrom”, rekao je golman. “Ali na kraju smo uvijek pobjeđivali, a pobjeda je to što je bitno.”

Neuer kaže da Njemačka mora mnogo bolje igrati da bi pobijedila Francusku u četvrtfinalu.

“Uzbuđeni smo što ćemo igrati na Maracani. Bit će fanstastično, ali Francuska je opasan tim”, dodao je on.

“Snažni su i svestrani, iako i oni još nisu pokazali sve što znaju.”

Izvor: Agencije