Sakellaropoulou kandidatkinja za prvu predsjednicu Grčke

Sakellaropoulou je predsjednica Državnog vijeća (EPA)

Predsjednica Državnog vijeća Ekaterini Sakellaropoulou kandidatkinja je za prvu predsjednicu Grčke, prenosi agencija Anadolija.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis saopćio je u srijedu navečer kako je Sakellaropoulou predsjednička kandidatkinja u ime aktuelne Vlade.

On je u televizijskom obraćanju naciji istakao kako je ova političarka poznata na međunarodnoj sceni i kako je vladajuća struktura odlučila da je imenuje za kandidatkinju za prvu ženu na čelu države.

„Smatram da je došlo vrijeme da na najvišu funkciju u državi dođe žena. U grčkom društvu i dalje ima različitih diskriminacija prema ženama. To mijenjamo odozgo s vrha. Grčka žena na početku 21. stoljeća dobija mjesto u društvu koje joj pripada“, poručio je šef grčke Vlade.

Izbori početkom februara

Opozicija u Grčkoj još uvijek nije objavila ime predsjedničkog kandidata.

Predsjednički izbori u Grčkoj su indirektnog karaktera i održavaju se u Parlamentu te države koji ima ukupno 300 zastupnika.

Očekuje se da se predsjednički izbori u Grčkoj održe početkom februara, a mandat aktuelnog grčkog predsjednika Prokopisa Pavlopulosa završava se 15. februara, podsjeća Anadolija.

Izvor: Agencije