Sakašviliju zabranjen ulazak u Ukrajinu na tri godine

Mihailu Sakašviliju je zabranjen ulazak u Ukrajinu nakon što je u septembru 2017. ilegalno prešao granicu (EPA)

Ukrajinske vlasti zabranile su opozicionaru i bivšem predsedniku Gruzije Mihailu Sakašviliju ulazak u zemlju naredne tri godine, nakon što je proteran 12. februara u susednu Poljsku, saopštila je pogranična policija.

Sakašviliju je zabranjen ulazak u zemlju po nalogu komandanta zaduženog za kontrolu granice koju je taj opozicionar ilegalno prešao u septembru 2017. godime.

“Komandant je odlučio da Sakašviliju zabrani ulazak u zemlju naredne tri godine”, navela je agenciji Frans presu pogranična policija i dodala da zabrana važi do 13. februara 2021. godine.

Od saveznika do protivnika Porošenka

Sakašvili je odmah reagovao porukom na Fejsbuku, navodeći da će se, i pored zabrane, vratiti uskoro u Ukrajinu.

Sakašvili (50), koji je prvo bio saveznik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, sada je jedan od njegovih najvećih protivnika, optužujući ga za korupciju.

Bio je vođa mirnih prozapadnih protesta u Gruziji 2003. godine, koji su doveli do smenjivanja predsednika Eduarda Ševardnadzea, a šef države bio je od januara 2004. do novembra 2013. godine.

Za njim je kasnije raspisana poternica u toj zemlji.

Potom je Sakašvili bio guverner ukrajinskog regiona Odese, od maja 2015. do novembra 2016. godine, kada je podneo ostavku, žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

‘Protiv diktature oligarha i pljačke’

Bez državljanstva Gruzije, Sakašvili je ostao kada je stekao ukrajinsko, ali je i to državljanstvo izgubio jer mu ga je u julu 2017. godine oduzeo Porošenko.

Iako bez državljanstva, Sakašvili je uspeo da se vrati u Ukrajinu u septembru, na silu – uz pomoć pristalica, koje su probile policijski kordon na poljsko-ukrajinskoj granici.

Sakašvili je nedavno na Tviteru naveo da računa na svoje pristalice kako bi se ponovo vratio u Ukrajinu i nastavio borbu protiv “diktature oligarha” i “pljačke privrede”.

Izvor: Agencije