Sajt o represivnim metodama u Emiratima

Stranica predstavlja protestnu poruku zbog međunarodne šutnje na zastrašujuća kršenja ljudskih prava (Društvene mreže)

Aktivisti organizacija za ljudska prava pokrenuli su sajt https://dubaiexpo2020.co/, koji skreće pažnju na kršenja ljudskih prava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, imajući u vidu da je Dubai domaćin svjetske izložbe EXPO 2020.

Laurence Michel, istraživačica na Frankofonskom institutu za slobode u Parizu (PFIF), kaže da sajt predstavlja protestnu poruku zbog međunarodne šutnje na zastrašujuća kršenja ljudskih prava u UAE-u te odobravanje da ta država bude domaćin međunarodnih događaja uprkos tome što se u njoj krše ljudska prava i slobode.

Michel je spomenula da sajt šalje poruku i svima onima koji žele učestvovati na izložbi EXPO 2020. da bi trebali sagledati i mračnu stranu oštrih praksi koje se provode u UAE-u protiv aktivista, žena i akademskih radnika.

Sajt se bavi i pitanjem ratnih zločina koje Abu Dhabi čini u Jemenu i drugim državama, navodi se na zvaničnom sajtu PFIF-a.

Ljudska prava

Novi sajt prezentira informacije o kršenjima ljudskih prava koje je UAE počinio unutar države ili u inozemstvu, te sadrži i interaktivne fotografije hapšenja desetaka civila, boraca za ljudska prava i disidenata. 

Također prikazuje primjere liste zatvorenika savjesti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, među kojima se posebno ističe borac za ljudska prava Ahmed Mansour, koga vlasti te države drže u zatvoru još od 20. marta 2017, zatim poznati advokat za ljudska prava Mohamed al-Rukn, koji je pritvoren od 17. jula 2012, akademik Nasser bin Ghaith, koji je 29. marta 2017. osuđen na deset godina zatvora pod optužbom da je objavljivao lažne informacije o čelnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata i njihovoj politici posredstvom svog Twitter-naloga.

Sajt se bavi različitim aspektima emiratske podrške terorizmu, kršenjem prava žena, pitanjem ropstva i pranja novca, kao i kršenjem prava u ratu koji UAE i Saudijska Arabija vode u Jemenu, te sponzorstvom ropstva u Libiji.

PFIF ističe da ugošćavanjem sajma EXPO 2020. i sličnih međunarodnih događaja UAE pokušava prikriti opsežna kršenja ljudskih prava i ratne zločine u Jemenu i drugim zemljama.

Brojne kritike

Taj međunarodni institut za ljudska prava naglašava da vlasti UAE-a konstantno napadaju na slobodu izražavanja i udruživanja od 2011. i da se hiljade radnika migranata u toj zemlji uveliko suočavaju s problemom prisilnog rada.

Svjetska izložba EXPO održava se svakih pet godina i traje maksimalno šest mjeseci, privlačeći milione posjetilaca.

Izbor Ujedinjenih Arapskih Emirata za domaćina EXPO-a 2020. naišao je na brojne kritike međunarodnih organizacija za ljudska prava zbog umiješanosti te države u užasna kršenja ljudskih prava, zatvaranja i represiju nad disidentima i borcima za slobodu mišljenja i izražavanja.

Izvor: Al Jazeera