Oglasi

Sajam robotike u Meksiku

Na sajmu Robo show 2012. je predstavljeno 90 izlagača robota, elektronike, igara i animacija.

Robo show 2012. u glavnom gradu Meksika okupio je preduzetnike, studente i eksperte ove industrije. Predstavljena su najnovija dostignuća, između ostalih i robot Nao. On hoda, pleše, čak je u stanju odgovoriti na uvrede.

NAO kaže: "Kako očekujete od mene da budem profesionalan kada me stalno uznemiravate?"

Napravila ga je francuska kompanija Mediatec. Njegova cijena je 13.000 eura.

Pomoć oboljelima

Trenutno se koristi za pomoć djeci koja boluju od dijabetesa u italijanskoj bolnici u Milanu.

Eric Rodriguez, direktor kompanije Mediatec, kaže: "On govori djeci oboljeloj od dijabetesa o njihovoj bolesti, koje mjere opreza da poduzimaju i napominje ih da redovno uzimaju lijekove, tako da ljekari imaju više vremena."

Nao je jedna od mnogih inovacija predstavljenih na sajmu Robo show 2012. u Meksiku.

Također, na sajmu je predstavljeno 90 izlagača robota, elektronike, igara i animacija. Posebnu pažnju dobili su timovi sa najboljih meksičkih univerziteta i škola s ciljem promocije tehnološkog razvoja Meksika.

U lov na talentirane inžinjere stiglo je i nekoliko kompanija iz Njemačke, Rusije i Malezije.

Još jedna zvijezda ovogodišnjeg showa za djecu, ali i za odrasle, jeste Paro - robotizirani tuljan, proizvod japanske firme Aist.

Umiljati tuljan pomaže djeci i odraslima u bolnicama u Japanu, Evropi i Americi od 2003. godine.

Reagira na dodire

Paro se odaziva na ime i reagira na nježne dodire.

Shuji Ando, ataše za kulturu Ambasade Japana, kaže: "S obzirom na to da su životinje i ljubimci zabranjeni u bolnicama, ovi roboti zaista mogu pomoći bolesnicima. Ispunjavaju  potrebu ljudi da ih pričuvaju, pomiluju i potapšu, a to im pomaže da se oporave."

Nauka je dokazala da ovaj robot ima terapeutsko djelovanje na pacijente, pomaže im da se relaksiraju i socijaliziraju. Njegova cijena je 4.000 eura.

Izvor: Al Jazeera