Saipov je sedmicama planirao napad u New Yorku

Policija vjeruje kako je osumnjičeni za smrtonosni napad na Manhattanu, Sayfullo Habibullaevic Saipov, pripremao napad nekoliko sedmica, javlja iz New Yorka reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Saipov (29), Uzbekistanac koji je u SAD došao 2010, u julu je dobio sina, njegovo treće dijete.

On nije bio na popisu FBI-a, a nakratko je imao kontakt s Uzbekistancem koji je bio pod prismotrom FBI-a.

“Vrlo je teško otkriti ljude kao što je bio ovaj napadač. Imam iz Tampe na Floridi, koji ga je poznavao, rekao je kako nikad ne bi pomislio da bi on mogao izvesti ovakav napad. Pokušavao ga je uvjeriti da ne bude uvijek ljut zbog položaja muslimana u svijetu. Pokušao ga je natjerati da živi u religiji, a ne da je pogrešno interpretira”, javlja Puljić.

Uzbekistanske vlasti obećale su da će “na svaki način” sarađivati u istrazi.

“Uzbekistan je spreman uložiti sve napore i sredstva kako bi pomogao u istrazi o tom terorističkom činu”, rekao je uzbekistanski predsjednik Shavkat Mirziyoyev.

“Tragedija koja se dogodila ponovo potvrđuje da je nužno ujediniti napore čitave međunarodne zajednice u borbi s tim izazovom našeg doba”, dodao je Mirziyoyev, izrazivši saučešće američkom predsjedniku i porodicama žrtava.

Stranci među žrtvama

Nakon što je uletio na biciklističku stazu, kamionet kojim je upravljao Saipov se zabio u školski autobus, povrijedivši najmanje dvoje djece i dvije odrasle osobe.

Među osmero poginulih, šestero je stranaca – petero Argentinaca i Belgijanka.

Petero poginulih Argentinaca bili su iz grada Rosarija i “slavili su 30. godišnjicu mature”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Buenos Airesu.

Poginula Belgijanka je iz Roulersa, u Flandriji, a New York je posjetila u društvu majke i sestre, rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders.

Vozač kamioneta je potom izašao iz vozila s dva predmeta u rukama koji su nalikovali na pištolje.

Policija je na njega otvorila vatru i ranila ga u stomak, nakon čega je i uhapšen.

Trenutno je u bolnici i van životne opasnosti.

Šest osoba proglašeno je mrtvim na mjestu događaja, a dvoje je umrlo kasnije, nakon što su ih prevezli u lokalne bolnice.

Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru povodom napada u New Yorku, nazvavši napadača “vrlo bolesnom i neuravnoteženom osobom”.

Dodao je i kako gradske vlasti “pozorno istražuju ovaj slučaj”, a objavu je zaključio riječima “Ne u SAD-u!”

I prva dama Melania Trump je na Twitteru stavila objavu kao reakciju na napad: “Srce mi je slomljeno zbog #NYC. Misli&molitve dok pratimo situaciju.”

Vozač kamioneta se zaletio na biciklističku stazu u utorak u popodnevnim satima na jugu Manhattana.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je na konferenciji za novinare nazvao napad “kukavičkim terorističkim napadom”.

“Na temelju informacija kojima trenutačno raspolažamo, radi se o terorističkom činu”, rekao je De Blasio.

“Ovo je težak dan za New York”, dodao je.

Glasnogovornik Odjela za domovinsku sigurnost Sjedinjenih Američkih Država opisao je incident kao “očigledni čin terorizma”.

Izvor: Al Jazeera i agencije