Sahranjeni migranti koje je udario voz

Brzi voz na relaciji Solun-Beograd u četvrtak navečer usmrtio je 14 migranata na željezničkoj pruzi kod Velesa (Anadolija)

Tijela 14 migranata, koji su u četvrtak poginuli kada ih je udario voz koji je prometovao na relaciji Solun-Beograd na željezničkoj pruzi kod Velesa, sahranjena su danas u zajedničku grobnicu na groblju u istoimenom makedonskom gradu, javlja agencija Anadolija. 

Muftija u Velesu Adem Coreski predvodio je dženazu-namaz stradalim migrantima, a sahrani su prisustvovali i načelnik Velesa Slavko Čadijev i brojni mještani.

Podsjetimo, brzi voz na relaciji Solun-Beograd u četvrtak navečer usmrtio je 14 migranata na željezničkoj pruzi kod Velesa. Grupa migranata nalazila se na tračnicama kada je naišao ekspresni voz. Policija je privela osmero preživjelih koje su zatekli nedaleko od mjesta nesreće.

Vođeni nadom u bolje sutra, u život bez stalnog straha brojni građani zemalja pogođenih ratnim sukobima spas traže na putevima koji vode ka zemljama Evropske unije (EU).

Ipak, značajan broj njih na tom putu nade, kako ga sami nazivaju, izgubi život prije nego stignu u zemlju za koju su mislili da će im omogućiti život dostojan čovjeka.

U Makedoniji je posljednjih mjeseci znatno povećan broj migranata iz ratom i sukobima pogođenih zemalja, posebno iz Sirije i Afganistana, koji preko ove balkanske zemlje žele da se domognu razvijenih zemalja Zapadne Evrope.

Nakon velikog broja smrtnih slučajeva u kojima su stradali ilegalni imigranti, sve više je pitanja o broju tih ljudi u Makedoniji.

Izvor: Agencije