Sahranjen Sulejman Tihić

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sahranjen je u subotu poslije podne u haremu Bijele džamije u Bosanskom Šamcu.

Tihić je ukopan uz najviše vojne počasti Oružanih snaga Bosne i hercegovine.

Sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada građana i zvaničnika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Sahrani je prisustvovao i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, koji je izjavio saučešće porodici Sulejmana Tihića.

“Tihić je bio dobar čovjek i imao je jak karakter”, rekao je Dodik novinarima.

Prethodno je u Šamcu, povodom Tihićeve smrti, održan komemorativni skup i otvorena knjiga žalosti, u koju se upisalo nekoliko stotina Šamčana.

Na komemorativnom skupu su o liku i političkom djelovanju Sulejmana Tihića govorili predsjednik šamačkog Općinskog odbora SDA Alija Fitozović, načelnik opštine Šamac Savo Minić i Tihićevi prijatelji i saradnici.

Oproštaj od ‘čovjeka dijaloga i kompromisa’

Komemorativni skup povodom smrti Tihića održan je ranije u subotu i u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Veliki broj prijatelja, kolega, članovi porodice Tihić, ali i diplomate iz stranih zemalja prisustvovali su komemoraciji, na kojoj je poručeno da se “danas ispraća i oprašta od čovjeka dijaloga i kompromisa”.

“Prerana smrt Sulejmana Tihića veliki je gubitak za sve nas, za njegovu rodbinu i prijatelje, za njegovu Bosnu i Hercegovinu i za sve njene građane, za njegovu SDA, na čijem čelu je bio sve do smrti”, kazao je u obraćanju predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

U zgradi bh. Parlamenta pored tabuta, koji je bio prekriven zastavom Bosne i Hercegovine, do 11:00 sati se smjenjivala počasna straža, a bila je otvorena i knjiga žalosti, u koju se upisao veliki broj domaćih i stranih zvaničnika i građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

Tabut je u podne iznesen na plato ispred zgrade bh. Parlamenta, kada je klanjana dženaza, koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Životni put

Sulejman Tihić je bio dugogodišnji predsjednik SDA i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Rođen je u Bosanskom Šamcu 26. novembra 1951. godine. Diplomirao je 1975. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je do 1983. godine obavljao dužnost sudije i javnog tužioca u Bosanskom Šamcu, a nakon toga pa sve do 1992. godine radio je kao advokat.

Pravničku karijeru ubrzo je prekinuo rat, a prve mjesece Tihić je proveo u logorima na području bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Bio je zatočenik koncentracionih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

Nakon oslobođenja iz logora te kratkog vremena provedenog u diplomatiji, Tihić ulazi u politiku.

Kao poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, promovirao je povratak Bošnjaka u taj bh. entitet, a 2002. godine, na općim izborima, izabran je za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Brojna priznanja

Samo godinu ranije, na čelu SDA naslijedio je Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, koji se zbog bolesti odlučio povući sa dužnosti. Uz Izetbegovićevu preporuku, izabran je na Kongresu stranke.

“Sada i formalno, SDA definiramo kao narodnu stranku, otvorenu za sve građane Bosne i Hercegovine”, kazao je tada Tihić.

Od tada je bio važan faktor na bh. političkoj sceni. Učestvovao je u teškim političkim pregovorima – o ustavnim promjenama, reformi policije, državnoj imovini…

Prije pet godina u Sarajevu mu je dodijeljeno priznanje za promoviranje tekovina antifašizma.

Bio je počasni građanin Bihaća i Odžaka.

Izvor: Agencije