Sahranjen Kiro Gligorov u Skoplju

Bez državnih i crkvenih počasti, u utorak je u Skoplju sahranjen prvi demokratski izabrani predsjednik nezavisne Makedonije Kiro Gligorov.

Ispoštovana je posljednja želja Gligorova da bude sahranjen u krugu porodice.

Porodica nije prihvatila prijedlog vlasti da garda makedonske vojske učestvuje na sahrani, niti da bude počasnih plotuna.

Život Kire Gligorova je bio historija makedonske države.

Parlament je prije podne održao komemorativnu sjednicu, kojoj su prisustvovali predstavnici svih političkih stranaka i diplomatski kor, ali ne i porodica Kire Gligorova.

Ashton i Fuele uputili saučešće

Zvaničnici Evropske unije (EU) Catherine Ashton i Stefan Feule su povodom smrti Kire Gligorova izrazili saučešće porodici i građanima Makedonije.

“Gligorov je kao predsjednik od 1991. do 1999. godine vodio svoju zemlju kroz tranziciju, uključujući i mirno postizanje nezavisnosti od SFRJ. Vodeći zemlju novim putem, donosio je važne odluke na dobrobit naroda, zasnovane na njegovom bogatom iskustvu i poznavanju svoje zemlje”, ističe se u zajedničkom saopćenju Catherine Ashton i Stefana Fuelea.

“Život Kire Gligorova je bio historija makedonske države”, rekao je na komemoraciji predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov.

“Zato želim poručiti članovima njegove porodice – budite ponosni na Kiru Gligorova, kao što je makedonski narod ponosan na njega”, kazao je Ivanov.

On je posebno istakao ulogu Gligorova “u stjecanji nezavisnosti i etabliranje Republike Makeodnije u međunarodnoj zajednici”, dodajući da je uspješno i mudro vodio Makedoniju u vrijeme raspada bivše SFRJ i za mirno razdruživanje, pa je, zahvaljujući njegovoj miroljubivoj politici, poštovan u zemlji i u regionu.

Dan žalosti

Komemorativnu sednicu je održao i opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonija, čiji je Gligorov bio član.

U Makedoniji je u utorak dan žalosti.

Gligorov je 27. januara 1991. godine izabran za prvog predsjednika nezavisne Makeodnije i reizabran na tu funkciju 19. novembra 1994. godine.

U njegova dva predsjednička mandata zbili su se najvažniji događaji u makedonskoj savremenoj historiji, od proglašavnja nezavisnosti 8. septembra 1991. godine, preko donošenje Ustava 17. novembra 1991. godine, pa sve do prijema Makedonije u Ujedinjene narode (UN).

Kiro Gligorov je 3. oktobra 1995. godine preživeo atentat u centru Skoplja, a počinioci do danas nisu otkriveni.

Kiro Gligorov je umro u subotu navečer u svom domu u Skoplju u 95. godini života.

Kiro Gligorov je bio član Predsjedništva bivše SFRJ i prvi predsjednik nezavisne Makedonije.

Bio je jedan od vodećih makedonskih političara u vrijeme socijalističke Jugoslavije, ali i nakon njenog raspada i osamostaljenja Makedonije.

Rođen je 3. maja 1917. godine u Štipu, gimnaziju je završio u Skoplju, a 1939. godine Pravni fakultet na Univerzitetu u Beogradu.

Najviše funkcije

U međuratnom periodu bio je bankarski činovnik, potom se bavio advokaturom.

Bio je učesnik partizanskog pokreta od 1941. godine, kao i vijećnik AVNOJ-a i član Prezidijuma privremene Narodne skupštine Jugoslavije.

U vrijeme Jugoslavije obavljao je niz najviših funkcija na federalnom nivou, kao i u Savezu komunista Jugoslavije (SKJ).

Između ostalog, bio je potpredsjednik vlade (SIV), član Predsjedništva SFRJ, član Centralnog komiteta (CK) SKJ, a više puta je biran za poslanika Savezne skupštine.

Kiro Gligorov je bio učesnik partizanskog pokreta od 1941. godine, kao i vijećnik AVNOJ-a.

Od 1974. do 1978. godine bio je predsjednik Skupštine SFRJ.

Bio je profesor Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta i objavio je niz naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije, ali i političke publicistike.

Na početku raspada Jugoslavije pozvao je makedonske vojnike da se povuku iz Jugoslovenske narodne armije (JNA), a potom s generalom Blagojem Adžićem dogovorio mirno povlačenje jedinica JNA iz Makedonije.

Izvor: Agencije