Safet Sušić ostaje selektor BiH

Svjestan sam da nismo ostvarili uspjeh, ali i da nismo napravili neuspjeh (Anadolija)

Safet Sušić ostaje selektor BiH, potvrđeno je na sjednici Izvršnog odbora (IO) Nogometnog/ Fudbalskog saveza BiH (N/FSBIH).

Odlučeno je da Sušić vodi reprezentaciju i u idućem kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2016 u Francuskoj.

Prvu utakmicu bh. reprezentacija igra već krajem ljeta i to na domaćem terenu, a protivnik će biti Kipar. Do kraja godine BiH će odigrati još tri utakmice – na gostovanju u Velsu i Izraelu, te protiv Belgije na domaćem terenu.

Sušić najavio promjene

SP u Brazilu 2014

„Od sada za reprezentaciju Bosne i Hercegovine će igrati oni koji nastupaju u svojim klubovima i lijepo se ponašaju“, poručio je Sušić nakon što je dobio još jedan dvogodišnji mandat.

Pružena mu je jednoglasna podrška i bolji uslovi ugovora, no nisu precizirani detalji.

„Možda i nakon ovog ciklusa kvalifikacija opet nastavimo saradnju. No, obećavam da na klupi BiH neću sjediti nakon Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine“, kroz smijeh je rekao Sušić, aludirajući na to da selektor želi ostati i nakon EURO 2016.

„Bilo je i biće promjena. Prioritetan zadatak mi je da što bolje spremim ekipu. Naš cilj je plasman na Euro, ali i da u Francuskoj napravimo bolji rezultat nego smo imali na Mundijalu u Brazilu. Neće biti lako u kvalifikacijama, pogotovo jer u ovoj godini imamo tri teške utakmice. Sa Kiprom na startu kvalifikacija ne bismo trebali imati većih problema, no onda imamo tri teška meča sa Velsom, Belgijom i Izraelom“, smatra Sušić.

Izvještaj pozitivno prihvaćen

Sušić je ranije dao izjavu za AA, u kojoj je rekao da je njegov izvještaj pozitivno prihvaćen i da je zbog toga pomalo iznenađen, ali da je znao kako je reprezentacija časno predstavljala zemlju u Brazilu.

“Svjestan sam da nismo ostvarili uspjeh, ali i da nismo napravili neuspjeh”, rekao je Sušić.

Dragan Kulina, član IO, tokom pauze je za AA rekao da je Sušić podnio izvještaj, a da su kritike članova IO o njegovom radu i nastupu u Brazilu bile pozitivne, jer nije bio postavljen cilj da se prođe grupna faza takmičenja. Kulina je rekao da je prvi nastup BiH na nekom velikom takmičenju ocijenjen relativno uspješnim. 

Mogao sam birati

Na pitanje novinara AA da li je sporna visina novog ugovora, Sušić je rekao da njemu novac nikada nije bio problem.

“Ovdje sam se navikao. Takav sam čitav život. Devet godina sam igrao za FK Sarajevo, ukupno 8,5 godina za PSG, a mogao sam birati klubove. Želim ostati ovdje, a što se novca tiče i ako prihvate moje zahtjeve opet ću biti najmanje plaćen selektor u Evropi”, rekao je Sušić ranije.

On se obratio prisutnim novinarima, koje je zamolio da objave informaciju da u Brazilu nije bilo nikakvog sukoba i nesporazuma na relaciji selektor-igrači i igrači-igrači.

Izvor: Al Jazeera i agencije