Safet Sušić: Bez Neymara PSG nije favorit protiv Uniteda

Da je PSG kompletan, ne bih imao dilema ko će proći, tvrdi bivši selektor reprezentacije BiH (EPA)

Nakon što je tada nejaki Manchester United jedva prošao grupnu fazu Lige prvaka, najmanje što je engleskom velikanu trebalo je da ga žrijeb spoji sa Paris St. Germaineom, u, kako je izgledalo, nemogućoj misiji zvanoj proboj u četvrtfinale.

No, nije prošlo mnogo vremena, a stvari su se radikalno promijenile. Da se sudar Uniteda i PSG-a dogodio prije nekoliko mjeseci, malo bi ko tipovao na Engleze, no, otkako je na Old Traffordu okončana agonija zvana Jose Mourinho, a zadatak vađenja kamenja iz vatre pripao legendi Uniteda Ole Gunaru Solskjaeru, situacija se drastično promijenila.

Nakon što je norveški stručnjak sjeo na klupu Uniteda, kluba kojem je ovim čuvenim golom iz finala 1999.  godine protiv Bayerna donio naslov evropskog prvaka, trostruki evropski šampion uvezao je 11 utakmica bez poraza, od čega je 10 pobjeda.

A za to vrijeme, Paris St. Germain je zbog povrede ostao bez najjače karike Neymara, Thomasa Meuniera, a moguće i Edinsona Cavanija, koji je pod velikim znakom pitanja za nastup u prvom sudaru dvije ekipe, u utorak navečer na Old Traffordu (21).

Otupljen napad

Takav splet okolnosti, kako kaže nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i legenda Paris St. Germanea Safet Sušić, Unitedove šanse za probojom u četvrtfinale čini značajno većim u odnosu na Francuze.

„Da je PSG kompletan, ne bih imao dilema ko će proći, no, pošto Neymar neće moći igrati niti u jednoj od dvije utakmice, a Edinson Cavani vjerovatno u prvoj, favoritom bih ipak prije proglasio United“, kaže Sušić iz Pariza za Al Jazeeru.

Nada u Džeku

Navijači Rome će s razlogom polagati nadu u Edina Džeku, fudbalera koji je prema podacima statističkog fudbalskog portala Squawka uz Lionela Messija najbolji igrač dosadašnjeg toka Lige prvaka.

Džeko je sa pet golova u četiri utakmice na diobi trećeg mjesta najboljih strijelaca Lige prvaka ove sezone, a uz svoje ime ima i dvije asistencije.

U italijanskoj Seriji A, napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine ove sezone ima nešto slabiji učinak – u 19 nastupa zabilježio je 5 pogodaka i 3 asistencije.

Na pitanje koliko je Paris St. Germain ovistan o Neymaru, mišljenja su različita, no, Sušić, koji je u karijeri zabilježio 343 nastupa za PSG, mišljenja je da je Brazilac više nego važan za igru francuskog predstavnika.

„Ne bih rekao da je PSG ovisan o Neymaru, ali kako je Barceloni teško bez Lionela Messija, a donedavno i Realu bez Cristiana Ronalda, tako je i Pariz značajno oslabljen bez njega. On i Kylian Mbappe su najznačajniji za igru PSG-a. A ako još ne bude Cavanija, to je novi problem za napad PSG-a, koji će biti otupljen“, navodi Sušić.

Otkako je 2011. godine klub preuzeo Qatar Sports Investment, Paris St. Germain je uložio ogroman novac kako bi se priključio evropskoj eliti, no, dok je uspostavio vladavinu u Francuskoj, PSG u Evropi još čeka na značajniji rezultat.

Otkako je na klupu došao Ole Gunnar Solskjaer, United je uvezao 11 utakmica bez poraza

Tim iz francuskog glavnog grada je četiri puta igrao četvrtfinale, a u posljednje dvije sezone tek osminu finala, nedovoljno za visoke ambicije vlasnika i navijača.

Na pitanje osjeti li se u Parizu pritisak na PSG da ovaj put napravi korak više, Sušić kaže:

„Da je PSG kompletan, sigurno bi bilo više pritiska. Ovako, svi su svjesni da je ekipa oslabljena, a da je Unied u posljednje vrijeme vrijeme odličan. Prema onome što vidim ovdje, eliminacija se ne bi smatrala katastrofom“.

Kada gubi, Mourinho je konfliktan 

United se pod palicom Solskjaera probudio iz „kliničke smrti“.

“Ponekad je dovoljno samo promijeniti trenera, pa da igrači zbog psihološkog šoka promijene stav. Pričalo se o bojkotu igrača prema Mourinhu, no, ne vjerujem da je to bio slučaj. Slažem se da su mnogi fudbaleri imali problem s Mourinhom, jer je on jedan od trenera koji gotovo nikada neće preuzeti odgovornost za poraze, već će to svaliti na igrače. Kada mu ne ide, konfliktan je i naravno da se u tim slučajevima javljaju sukobi, naročito sa najboljim igračima, kakav je recimo Paul Pogba, ali i neminovan pad samopouzdanja kod njih. Pod Solskjaerom, očito je da su se fudbaleri oslobodili, a to je i jedan od razloga zbog kojih United smatram blagim favoritom“, rekao je Sušić.

U drugoj utakmici večeri, Roma će igrati protiv Porta, ekipe koju nikada u historiji nisu pobijedili. Prije dvije sezone, nekadašnji evropski prvak je na rimskom stadionu pobijedio sa 3:0.

Večerašnji program osmine finala Lige prvaka:

Manchester United – Paris St. Germain (21 sat)

  • Ove dvije ekipe nikada nisu igrale u evropskim kupovima
  • Manchester United je u grupi H zauzeo drugo mjesto sa 3 pobjede, 1 remijem i 2 poraza, dok je PSG bio drugi u grupi C sa 3 pobjede, 2 remija i 1 porazom.
  • Manchester United je od posljednjih 26 evropskih utakmica izgubio samo pet (16 pobjeda i 5 remija)
  • United na svom terenu nikada nije poražen od nekog francuskog kluba – ima 10 pobjeda i 3 neriješena ishoda.
  • PSG je u dosadašnjih šest obračuna s engleskim klubovima zabilježio polovičan učinak – 3 puta je prošao i isto toliko puta ispao
  • Jedinu pobjedu na engleskom tlu Parižani su ostvarili 2016. (Chelsea), a u ostalih devet utakmica zabilježili su 4 remija i 5 poraza.

Roma – Porto (21 sat)

Edin Džeko je u četiri nastupa u Ligi prvaka ove sezone postigao pet golova

  • Roma i Porto do sada su u evropskim kupovima odigrali četiri utakmice, a Rimljani nisu pobijedili nijednom – 2 remija i 2 trijumfa Porta
  • Roma je zauzela drugu poziciju u grupi H sa 3 pobjede i 3 poraza, a Porto je bio prvi u grupi D sa 5 pobjeda i jednim neriješenim rezultatom.
  • Edin Džeko bio je strijelac u posljednjih pet Rominih utakmica u nokaut fazi Lige prvaka prošle sezone
  • Roma je dobila osam od posljednjih 16 utakmica Lige prvaka, a izgubila je 5
  • Porto je bez poraza u posljednjh pet gostujućih utakmica Lige prvaka (2 pobjeda i 3 remija)
  • Porto je klub sa najviše osvojenih bodova u grupnoj fazi Lige prvaka ove sezone – 16

Izvor: Al Jazeera i agencije