Saddamov posljednji ministar odbrane umro u zatvoru

General Sultan Hashem Al-Tai se predao nakon američke vojne invazije na Irak 2003. godine (Društvene mreže)

Sultan Hashem, posljednji irački ministar odbrane u doba nekadašnjeg predsjednika Saddama Husseina, umro je u nedjelju navečer u 75. godini, nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo poslije srčanog udara koji je pretrpio u zatvoru Al-Hoot u Nasiriji, južni dio Iraka.

General Sultan Hashem Al-Tai preminuo je nakon srčanog udara u zatvoru, prenosi njemačka novinska agencija, pozivajući se na iračku televizijsku stanicu Al Sharqiya.

Agencija Anadolija je, također, prenijela riječi Jassema Al-Saadija, medicinskog pomoćnika u Odjelu za zdravstvo provincije Dhi Qar, da je Hashem patio od hroničnih oboljenja već godinama, a da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo nakon pretrpljenog srčanog udara, što je dovelo do smrti.

Hashem je rođen 1945. godine i bio je posljednji ministar odbrane u Saddamovom režimu, od 1995. do 2003. godine, kada su međunarodne snage, na čelu sa SAD-om izvršile invaziju na Irak.

Na američkoj listi traženih osoba

Bio je među 55 imena na američkoj listi traženih osoba, a predao se nakon američke vojne invazije na Irak i svrgavanja Saddamovog režima 2003. godine.

Osuđen je na smrt vješanjem 2007. godine, pod optužbom za represiju nad Kurdima u 1980-tim.

Međutim, ta presuda nije izvršena, a iračke vlasti nikada nisu objasnile razlog.

Hashem je sudjelovao kao vojni komandant u Iračko-iranskom ratu 1980-ih i Prvom i Drugom zaljevskom ratu.

Također je predvodio iračku delegaciju tokom pregovora o prekidu vatre s međunarodnim snagama koalicije 1991. godine, nakon što je iračka vojska izvršila invaziju na Kuvajt.

Izvor: Agencije