SAD: Žrtve u pucnjavi kod Seattlea

Narednik Mark Francis je kazao kako vlasti traže 'Hispanjolca u sivom', koji je posljednji put viđen kako pješice ide ka autoputu (AP)

Pet osoba je ubijeno nakon što je jedan naoružani muškarac pucao u jednom prodajnom centru sjeverno od američkog grada Seattlea, a zatim pobjegao, agencije prenose navode vlasti savezne američke države Washington.

Navodi se kako je pet osoba upucano u petak navečer u Cascade Mallu u Burlingtonu, 105 kilometara sjeverno od Seattlea. Četiri žene su preminule na licu mjesta, dok je jedan muškarac, koji je bio teško ranjen, podlegao u bolnici.

Narednik Mark Francis je kazao kako vlasti traže “Hispanjolca u sivom”, koji je posljednji put viđen kako pješice ide ka autoputu.

“I dalje traje aktivna potraga za napadačem. Ostanite u domovima, na sigurnom”, rekao je on na konferenciji za medije.

Nepoznat broj ranjenih

Francis je dodao kako je “jedan sami napadač” još u bjekstvu.

Žrtve su upucane u odjelu za kozmetiku prodavnice Macy's, a motiv još nije poznat.

Tari Caswell je za jedan lokalni list kazala kako je bila u kabini za presvlačenje u Macy's kada je čula “nešto što je zvučalo kao pucanje četiri balona”.

“Potom sam čula još sedam ili osam takvih zvukova i umirila sam se u kabini za presvlačenje, jer mi to nije zvučalo kako treba. Potom se sve utišalo, a zatim je jedna žena tražila pomoć i jedan muškarac je došao i mene i još jednu ženu izveo iz prodavnice”, dodaje.

Još nije jasno koliko je ukupno ranjenih osoba u napadu, medicinsko osoblje je ukazivalo pomoć u prodajnom centru.

Napad u Mennesoti

“Tragedija je večeras pogodila Washington. Naša su srca u Burlingtonu”, objavio je na Twitteru guverner Washingtona Jay Inslee.

Do pucnjave je došlo manje od sedmicu dana nakon što je muškarac izbo devet osoba u shopping centru u centru Minnesote, prije nego što je ustrijeljen.

Američki Federalni istražni biro taj napad istražuje kao moguće terorističko djelo.

Prema televizijskoj kući NBC News, vašingtonska policija za sada ne smatra da se radi o terorističkom činu u Burlingtonu.

Izvor. Agencije