SAD: Žrtva napada traži restrikcije oružja

Giffords i Kelly osnovali su udruženje koje se bori protiv oružanog nasilja (AFP)

Bivša američka kongresmenka Gabby Giffords, koja je zadobila povredu glave u masovnom oružanom napadu u Arizoni 2011, zatražila je od Kongresa da preduzme mjere kako bi se zaustavilo oružano nasilje.

Na prvoj kongresnoj raspravi o oružanom nasilju, Giffords je apelirala na zakonodavce da budu “smjeli i odlučni”.

Rasprava je organizirana nakon napada na osnovnu školu u Connecticutu u decembru, u kojem je smrtno stradalo dvadesetero djece i šestero odraslih.

Odgovarajući na bijes građana širom SAD-a nakon masakra, predsjednik Barack Obama i druge demokrate zatražili su od Kongresa da provede najveći paket restrikcija za posjedovanje oružja u nekoliko decenija.

‘Previše djece umire’

“Ovo je važan razgovor za našu djecu, za naše zajednice, za demokrate i republikance”, kazala je Giffords, koja je zadobila prostrijelnu ranu tokom oružanog napada u Arizoni, u kojem je ubijeno šestero, a ranjeno 13 ljudi.

“Teško mi je govoriti, ali moram reći nešto važno. Nasilje je veliki problem. Previše djece umire, previše. Moramo nešto učiniti. Bit će teško. Ali, vrijeme za to je sad.”

Uz podršku supruga, bivšeg astronauta Marka Kellyja, Giffords je poručila senatorima: “Morate djelovati. Budite smjeli, budite hrabri. Amerikanci računaju na vas. Hvala vam.”

Giffords i Kelly, koji je također svjedočio u Kongresu, nedavno su osnovali grupu Amerikanci za odgovorna rješenja, koja ima za cilj da stane ukraj oružanom nasilju.

“Gabby i ja podržavamo vlasništvo oružja. Također se protivimo oružanom nasilju”, rekao je Kelly senatorima.

NRA protiv Obame

Obamin plan predviđa apel Kongresu da obnovi zabranu prodaje jurišnog oružja, koja je istekla 2004. godine, provjeru krivičnog dosjea osoba koje kupuju bilo koju vrstu oružja, kao i nove federalne zakone o prodaji oružja, čime bi se izbjegle zakonske rupe koje sada postoje.

Američka Nacionalna asocijacija za oružje (NRA) smatra da oružano nasilje neće biti smanjeno ukoliko Obamin plan bude proveden, kazao je izvršni potpredsjednik ove organizacije Wayne LaPierre.

On je dodao kako bi zapošljavanje naoružanih čuvara u školama spriječilo masakre.

“Jedina stvar koja bi zaustavila lošeg čovjeka s oružjem je dobar čovjek s oružjem”, kazao je on.

Obama se suočava sa izazovom da njegovi prijedlozi prođu kroz većinski demokratski Senat i Predstavnički dom kojim dominiraju republikanci, gdje se mnogi republikanci, ali i neke demokrate, odavno protive restrikcijama.

Izvor: Agencije