Oglasi

SAD želi raditi s Rusijom na okončanju konflikta u Libiji

Sjevernoafrička zemlja je podijeljena od 2014. godine na dva rivalska vojna i politička tabora.
Mike Pompeo je Sergeja Lavrova upozorio da Moskva treba poštivati embargo na isporuku oružja LibijiEPA

Sjedinjene Američke Države žele raditi s Rusijom na okončanju konflikta u Libiji, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

On je, međutim, dodao da je prethodno ruskog kolegu Sergeja Lavrova upozorio da Moskva, kao i sve ostale zemlje, treba poštivati embargo na isporuku oružja Libiji.

"Želimo raditi s Rusima, da dođemo za pregovarački sto, imamo seriju razgovora koji će konačno dovesti do rešenja koje će stvoriti ono što Ujedinjeni narodi pokušavaju uraditi", rekao je Pompeo, prenosi Tanjug, potivajući se na Reuters.

Dva rivalska tabora

Libija je podijeljena od 2014. godine na dva rivalska vojna i politička tabora.

U Tripoliju je sjedište međunarodno priznate Vlade, dok su na istoku zemlje snage koje predvodi komandant Libijske nacionalne armije, penzionirani general Khalifa Haftar, a koje su pokrenule ofanzivu na Tripoli.

Američka vojska vjeruje da ruski protuzračni sistemi oborili američki dron koji je nestao prošlog mjeseca kod Tripolija i zahtijeva vraćanje ostataka letjelice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.