Oglasi

SAD želi potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje

Washington želi definitivnu denuklearizaciju koja se može provjeriti do kraja prvog Trumpovog mandata.
Prema američkom planu, denuklearizacija bi uključivala programe hemijskog i biološkog oružjaEPA - Arhiva

Sjedinjene Američke Države ne žele postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, izjavio je američki izaslanik Stephen Biegun, dodajući da Washington želi potpunu denuklearizaciju u zamjenu za ukidanje sankcija.

Biegun je potvrdio da administracija Donalda Trumpa želi postići definitivnu denuklearizaciju, koju se može u potpunosti provjeriti, do kraja prvog predsjednikova mandata u siječnju 2021., prenosi AFP.

Prema tom planu, denuklearizacija bi uključivala programe kemijskog i biološkog oružja.

Vrata za pregovore ostaju otvorena

"Ne može biti postignut globalni sporazum dok ne postoji dogovor o svakom detalju", dodao je Biegun i jamčio da je američka vlada čvrsta u vezi s time.

Posebni je američki predstavnik ocijenio da je, bez obzira na neuspjeh drugog susreta Donalda Trumpa i Kim Jong-una krajem veljače, ipak ostvaren napredak.

"Vrata ostaju otvorena za nastavak pregovora s Pjongjangom, ali sjevernokorejska strana mora ostati u potpunosti angažirana" zaključio je Biegun.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.