SAD žele stvaranje fonda od 10 milijardi dolara za Venecuelu

Mnuchin je rekao da je inicijativa za osnivanje fonda zaživela na sastanku predstavnika 19 država na marginama prolećnog sastanka MMF-a i Svjetske banke (EPA)

SAD i neke druge zemlje, među kojima i Francuska, žele da osnuju  fond od deset milijardi dolara koji će biti na raspolaganju budućim vlastima Venecuele za pokretanje ekonomije, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Mnuchin je rekao da se na tome radi.

Prema njegovim rečima, inicijativa je zaživela u četvrtak, na sastanku predstavnika 19 država na marginama prolećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Među prisutnim zemljama bili su Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Kanada.

Duboka ekonomska kriza

“Kad god učestvujem na sastanku ovog tipa ne mogu da verujem koliko se stanje Venecuelanaca pogoršalo”, naveo je Mnuchin.

Venecuela je u dubokoj ekonomskoj krizi koju obeležavaju velike nestašice hrane i lekova, kao i hiperinflacija, dok su milioni građana pobegli u susedne zemlje.

Više od 50 zemalja, uključujući i SAD priznale su opozicionog lidera Juana Guaida, predsednika venecuelanske Nacionalne skupštine, za novog lidera ove južnoameričke nacije, dok Rusija, Kina i druge zemlje priznaju i dalje Nicolasa Madura, socijalističkog predsednika koji je nasledio Huga Chaveza, za legitimnog šefa države.

Izvor: Agencije