Oglasi

SAD žele da Svjetska banka više pomogne najsiromašnijim zemljama

Američki ministar finansija Steven Mnuchin predlaže preusmjeravanje kredita od brzorastućih ekonomija ka siromašnijim.
Mnuchin je rekao da investicije u proizvodnju struje predstavljaju ključnu potrebu za razvoj u siromašnijim zemljama.EPA

Američki ministar finansija Steven Mnuchin rekao je da bi Svetska banka trebalo da ostvari veći napredak u preusmeravanju kredita od brzorastućih ekonomija, poput kineske, i pruže više podrške najsiromašnijim zemljama.

Američka vlada kao pozitivno ocenjuje to što je Svetska banka izrazila želju da poveća podršku zemljama "pogođenim krhkošću, sukobima i nasiljem", naveo je Mnuchin na zatvaranju prolećnog sastanka Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Mnuchin je rekao da Svetska banka treba da osigura da podrška bude usmerena na jačanje "privatnih investicija koje povećavaju rast i smanjuju siromaštvo" kao i da SAD žele da vide "dodatni napredak" u preusmeravanju više kredita Svetske banke ka siromašnijim zemljama.

Pomoć za gradnju brana

Svetska banka je među većim izvorima pomoći za razvojne projekte kao što je na primer izgradnja brana.

Mnuchin je rekao da investicije u proizvodnju struje predstavljaju ključnu potrebu za razvoj u siromašnijim zemljama.

SAD su uspele da postave Davida Malpassa, dugogodišnjeg kritičara Svetske banke, za njenog novog predsednika.

Predsednik SAD Donald Trump je u jednom intervjuu rekao da je za taj posao razmatrao i svoju ćerku Ivanku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.