SAD: Zbog uragana 7,2 miliona objekata bez struje

Uragan, Irma, Struja, Električna energija
U kompaniji Florida Power & Light kažu da je blizu 19.500 električara raspoređeno kako bi se popravila situacija (AFP)

Gotovo 7,2 milijuna kuća i poslovnih objekata u više američkih saveznih država ostalo je bez električne energije od posljedica uragana Irma, koji se u međuvremenu kao tropska oluja kreće jugoistokom SAD-a.

Najveći broj ljudi koji su ostali bez struje je na Floridi, prenosi Tanjug agenciju AP.

Dužnosnici za upravljanje izvanrednim situacijama te savezne američke države rekli su da je oluja dovela do nestanka električne energije kod više od 6,5 milijuna potrošača diljem te zemlje.

Šteta se tek procjenjuje

Glavni izvršni direktor elektroprivredne kompanije “Florida Power & Light” Eric Silagy rekao je da je Irma izazvala najrasprostranjeniju štetu u povijesti te tvrtke.

Najveća šteta najvjerojatnije je u području Naplesa, ali je u tijeku potpuna procjena, prenosi AP.

On je dodao da je blizu 19.500 električara raspoređeno kako bi se popravila situacija.

U međuvremenu, elektroprivredna kompanija “Duke Energy” objavila je u ponedjeljak kako je više od 860.000 domova i poduzeća – njihovih potrošača u Floridi – ostalo bez električne energije.

Američka savezna država Georgia prijavila je nestanak električne energije u više od 570.000 kuća i tvrtki, a Južna Karolina 80.000.

Uragan Irma je opao na oluju kategorije 1, zbog slabljenja vjetrova na brzinu od 135 kilometara, nakon što je izazvao bujice, čupao krovove i izazivao nestanke struje diljem ove američke savezne države.

Potvrđena smrt 27 osoba

Irma, najsnažniji uragan na Atlantiku otkako postoje mjerenja, prethodno je devastirao Karibe i usmrtio 25 osoba na četiri otoka – Svetom Martinu, Svetom Bartolomeju, Antigvi i Barbudi.

Poplavljena je i kubanska prijestolnica Havana. Tamošnje vlasti u ponedjeljak priopćile su kako je poginulo najmanje deset osoba u Havani i u tri pokrajine otoka.

Ukupno je dosad potvrđena smrt najmanje 27 ljudi, od kojih troje na Floridi, prenosi Hina.

Izvor: Agencije