SAD zaplijenio sjevernokorejski brod zbog kršenja sankcija

Sjeverna Koreja pronašla je način da zaobiđe sankcije SAD-a i UN-a (EPA)

U neobičnoj neuobičajenoj akciji oduzimanja imovine, Ministarstvo pravosuđa SAD-a saopštilo je u četvrtak da je zaplijenilo veliko teretno plovilo koje pripada Sjevernoj Koreji, poznato pod imenom “Wise Honest”, za koje navodi da je prekršilo sankcije SAD-a i Ujedinjenih nacija nezakonitom otpremom uglja iz Sjeverne Koreje.

Brod, koji je u aprilu 2018. bio konfiskovan u Indoneziji od strane od tamošnjih zvaničnika, sada je u posjedu SAD-a i ulazi u američke teritorijalne vode, rekao je zvaničnik MInistarstva pravde SAD-a.

Brod od 17.961 tona, koji se, također, koristio za dopremu teške mašinerije u Sjevernu Koreju, jedan je od najvećih teretnih brodova u Sjevernoj Koreji.

Ovo je prvi slučaj da je SAD zaplijenio sjevernokorejski teretni brod zbog kršenja sankcija.

‘Brod je sada van upotrebe’

„Naša kancelarija otkrila je sheme kojima Sjeverna Koreja izvozi tone uglja u inostranstvo, krijući porijeklo broda. Sjeverna Koreja na taj način nije samo zaobilazila sankcije, već je i dopremala mašineriju u zemlju“, rekao je američki advokat Geoffrey Berman.

Prema posmatračima Ujedinjenih nacija, „Wise Honest“ je u trenutku kada su preuzele vlasti Indonezije, prevozio 25.500 tona uglja, u procijenjenoj vrijednosti od oko tri miliona dolara.

„Brod koji je kršio sankcije sada je van upotrebe“, rekao je John Demers, čelnik Odjela za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde SAD-a.

Izvor: Agencije