SAD zamjera UN-u posjetu Kini zbog represije nad Ujgurima

SAD kaže da Kina provodi represivnu kampanju bez presedana u Xinjiangu nad Ujgurima, etničkim Kazacima, Kirgizima i drugim muslimanima (EPA)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država prenijela je duboku zabrinutost Ujedinjenim narodima zbog vijesti o putovanju šefa kancelarije za borbu protiv terorizma i zamjenika generalnog sekretara UN-a Vladimira Voronkova na daleki zapad Kine, u nemirni region Xinjiang s većinskim muslimanskim stanovništvom.

AP prenosi da je zamjenik američkog državnog sekretara John Sullivan u petak telefonom razgovarao s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom i ocijenio posjetu Voronkova kao “izuzetno neprikladnu imajući u vidu represivnu kampanju bez presedana koja je u toku u Xinjiangu nad Ujgurima, etničkim Kazacima, Kirgizima i drugim muslimanima”.

Milioni ljudi u kampovima

Navodi se da je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da Voronkov boravi u Kini po pozivu vlasti te zemlje, ali nije navelo detalje, prenosi Tanjug.

“Konkretnije informacije će pravovremeno biti objavljene”, kazao je portparol tog ministarstva Geng Shuang.

AP navodi da se Kina suočava s kritikama iz inostranstva zbog kampova za interniranje u Xinjiangu u kojima se, prema procjenama, nalazi milion Ujgura i pripadnika drugih mahom muslimanskih etničkih grupa.

Navodi se da kineski zvaničnici opisuju kampove kao centre za stručno osposobljavanje i poručuju da su oni neophodni kako bi se obuzdao vjerski ekstremizam.

Izvor: Agencije