SAD: Zagađenje zraka povezano s većom smrtnošću od korona virusa

Harvardski naučnici kažu da njihova nova saznanja ukazuju na važnost mjera protiv zagađenja zraka u zaštiti ljudskog zdravlja tokom i nakon epidemije bolesti COVID-19 (EPA)

Amerikanci u zajednicama s većim nivoom zagađenja smogom imaju veće šanse da umru od bolesti COVID-19, prema novoj studiji koja sugerira da se oštećenja tkiva zbog korona virusa pogoršavaju dugotrajnim izlaganjem zagađenom zraku.

Naučnici s Harvardske škole javnog zdravlja “T. H. Chan” analizirali su podatke iz više od 3.000 američkih okruga kako bi utvrdili postoji li veza između malih povećanja dugotrajnog izlaganja sitnim česticama zagađenja i znatno više stope smrtnosti od korona virusa, prenosi Hina.

Naučnici su izračunali dugoročne prosječne koncentracije sitnih čestica zagađenja koje oštećuju pluća, tzv. PM2.5 čestica, od 2000. do 2016. i uporedili ih s više od 7.000 smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 do 4. aprila.

Utvrdili su da je porast od samo jednog mikrograma PM2.5 čestica po prostornom metru povezan s 15-postotnim rastom stope smrtnosti od korona virusa.

Francesca Dominici, profesorica biostatistike na Harvardu i jedna od autorica studije, kazala je da je istraživanje provedeno brzo zbog naglog skoka broja umrlih i “moralne obaveze” da se osiguraju informacije u ovoj zdravstvenoj krizi.

Dodatni napori

Naučnici su objavili zaključke i prije objave rada te bez naučnih recenzija istraživanja u nadi da će podaci moći biti korišteni u sprečavanju smrti od korona virusa.

Dominici je rekla da njihovo otkriće sugerira da bi zdravstveni radnici trebali uložiti dodatne napore u najzagađenijim zajednicama, gdje zdravlje ljudi godinama pati zbog izloženosti smogu.

“To su zajednice u kojima treba intenzivno provoditi preventivne mjere, poput socijalnog distanciranja”, kaže ona. “Ako obolite od bolesti COVID-19, možete imati lošije šanse od nekog drugog zbog toga što su vaša pluća već upalno promijenjena zbog dugotrajne izloženosti zagađenju”.

Harvardski naučnici ističu da njihova nova saznanja ukazuju na važnost mjera protiv zagađenja zraka u zaštiti ljudskog zdravlja tokom i nakon epidemije bolesti COVID-19.

Zdravstveni stručnjaci kažu da ti podaci pružaju novi dokaz o kratkovidnosti odluka o odgodi ili ublažavanju mjera protiv zagađenja zraka.

“Ti podaci pokazuju da je previše Amerikanaca istovremeno suočeno s višestrukim prijetnjama njihovim plućima koje zajedno mogu pojačati međusobno djelovanje”, kaže predsjednik američkog udruženja za zdravlje pluća Harold Wimmer.

Izvor: Agencije