SAD zabrinut zbog kineskih brodova koji tajno prevoze iransku naftu

Washington je upozorio energetske i špediterske kompanije te službenike luka da budu oprezni po pitanju trgovine iranskom naftom (EPA)

Bijela kuća je upozorila kineske brodarske kompanije da ne isključuju brodske transpondere kako bi sakrili iranske pošiljke nafte, što krši američke sankcije, otkrila su dva zvaničnika američke vlade.

“Brodarskim kompanijama stalno šaljemo poruke da to ne čine i kako to nije vrijedno toga”, rekao je jedan zvaničnik za Reuters pod uslovom anonimnosti, prenosi Hina.

“To je iznimno opasno i neodgovorno ponašanje”, dodao je.

Kina je najveći preostali kupac iranske nafte nakon što je američki predsjednik Donald Trump ponovo uveo sankcije koje se odnose na glavni izvozni proizvod Teherana.

Izvoz pao na 400.000 barela dnevno

Trump je u maju pooštrio sankcije kako bi pokušao u potpunosti zaustaviti iransku prodaju nafte.

Cilj sankcija je zaustavljanje iranskih nuklearnih ambicija, balističkog raketnog programa i utjecaja na Siriju, Irak i druge države.

Iranski izvoz nafte pao je s oko 2,5 miliona na manje od 400.000 barela po danu.

SAD je 25. septembra uveo sankcije protiv pet kineskih pojedinaca i dvije podružnice kineske korporacije COSCO Shipping, tvrdeći da su prekršili sankcije prevozom iranske nafte.

Nekoliko dana kasnije je 14 brodova COSCO-a, što odgovara trećini njegove sveukupne flote, prestalo slati svoje lokacije automatskim indentifikacijskim sistemom – AIS između 30. septembra i 7. oktobra, pokazuju podaci na Reinitiv Eikonu.

Sankcije mogu izazvati ekonomsku depresiju

Američka vlada je u utorak nezavisno potvrdila da COSCO gasi AIS na svojim brodovima.

Međunarodna pomorska organizacija od plovila zahtijeva da koriste transpondere zbog sigurnosti i transparentnosti.

Posada može isključiti te uređaje u slučaju opasnosti od piratstva ili sličnih prijetnji, ali oni se često gase kako bi se sakrila ilegalna aktivnost brodova.

Još uvijek se ne zna šta Trumpova vlada može učiniti kako bi primorala tankere da to prestanu činiti.

Washington je upozorio energetske i špediterske kompanije te službenike luka da budu oprezni po pitanju trgovine iranskom naftom, zaprijetivši im sankcijama.

Američke vlasti vjeruju kako bi sankcije mogle izazvati ekonomsku depresiju u Iranu, tvrdi jedan zvaničnik.

Ta bliskooistočna država ima godine iskustva funkcioniranja u takvim uslovima.

‘Pratimo brod po brod’

Neki analitičari vjeruju kako Teheran pokušava preživjeti ekonomske probleme do novembra 2020. godine, kad će biti održani američki predsjednički izbori, nadajući se da će Trump izgubiti i da će idući čelnik zauzeti blaži pristup prema Iranu.

“Ako računaju na novog predsjednika i pokaže se da su bili u krivu, to je loše”, istaknuo je drugi zvaničnik.

“Zato što vjerujem da niko ne misli da bi nakon novembra mogli preživjeti još četiri godine pod ovakvim režimom sankcija”, zaključuje.

Reutersov izvor je naglasio kako Trumpova vlada prati ilegalne pošiljke nafte iako ih ne može zaustaviti.

“Ovog trenutka doslovno pratimo brod po brod, jer je svaki od njih veoma važan” za iransku ekonomiju.

Izvor: Agencije