SAD zabranio ulazak za 16 Saudijaca zbog ubistva Khashoggija

State Department je ranije ukinuo vize za više od 20 saudijskih zvaničnika i zamrznuo imovinu njih 17 (EPA)

Američki State Department zabranio je ulaz za 16 Saudijaca zbog, kako je opisao, njihove uloge u ubistvu novinara Jamala Khashoggija.

Ovo je saopćio državni sekretar Mike Pompeo, nakon što se administracija predsjednika Donalda Trumpa suočila s pritiskom Kongresa zbog njenog odgovora na ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošlog oktobra, što je izazvalo međunarodnu osudu stanjem ljudskih prava u kraljevstvu.

Zabrana se uvodi na osnovu zakona koji predviđa da “u slučajevima kada državni sekretar ima vjerodostojne informacije da su zvaničnici stranih vlada uključeni u značajnu korupciju ili kršenje ljudskih prava ti pojedinci i članovi njihove uže porodice ne mogu ući u SAD”.

State Department je ranije ukinuo vize za više od 20 saudijskih zvaničnika i zamrznuo imovinu njih 17.

Suđenje u Saudijskoj Arabiji

Kritičar saudijskog režima Jamal Khashoggi je ubijen, a njegovo tijelo raskomadano 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ubistvo je izvršio tim od 15 agenata poslanih iz Rijada.

Njegovo tijelo nikada nije pronađeno. 

Među onima kojima je zabranjen ulazak je Saud al-Qahtani, bivši bliski savjetnik princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, i Maher Mutreb, navodni vođa 15-članog tima.

Nakon što je nekoliko puta negirala ubistvo Khashoggija, Saudijska Arabija je rekla da su operaciju izveli “odmetnuti elementi”.

Ranije ove godine u zemlji je počelo suđenje za 11 osumnjičenih.

Međutim, većina toga ostaje nerazriješena, uključujući ulogu Bin Salmana.

Trump brani Bin Salmana

Nakon za javnost zatvorenog ispitivanja zvaničnika Centralne obavještajne službe – CIA, američki Senat je usvojio rezoluciju u kojoj navodi da je princ prijestolonasljednik “odgovoran” za ubistvo.

Trump je odbio da prekine veze s Bin Salmanom.

“On je lider Saudijske Arabije. Bili smo veoma dobri saveznici”, rekao je Trump u intervjuu u decembru.

Washington Post je objavio ranije ovog mjeseca da je Saudijska Arabija dala djeci Jamala Khashoggija “kuće od milion dolara” i “mjesečnu isplatu od pet cifara”, kao kompenzaciju za ubistvo njihovog oca.

Izvor: Al Jazeera i agencije