SAD zabranio prodaju telekomunikacijske opreme kineskom ZTE-u

ZTE, Kina, Telekomunikacije
ZTE je prošle godine pristao isplatiti 1,2 milijardi dolara SAD-u zbog izvoza robe u Iran i Sjevernu Koreju (Reuters)

Sjedinjene Američke Države zabranile su američkim kompanijama prodaju telekomunikacijske opreme korporaciji ZTE jer je ta kineska kompanija, kako je priopćilo američko Ministarstvo trgovine, nezakonito isporučila telekomunikacijske uređaje Iranu i Sjevernoj Koreji. 

“ZTE je dao lažan izvještaj Vladi SAD-a kad je prvobitno uhvaćen i stavljen na američki popis subjekata čiji je izvoz pod nadzorom (Entity List), dao je falsificirane izvještaje u razdoblju kad mu je odgođena kazna i netočna izvješća tijekom probnog razdoblja”, priopćio je ministar trgovine SAD-a Wilbur Ross, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

“Entity List” uveo je Ured za industriju i sigurnost SAD-a (BIS), koji kontrolira izvoz robe i srodnih tehnologija čije šire distribuiranje može ugroziti američku nacionalnu sigurnost.

Svaka transakcija ‘signal upozorenja’

Popis obuhvaća imena stranaca pojedinaca, vladinih organizacija i kompanija koje podliježu obvezi da traže posebnu dozvolu za izvoz određenih proizvoda.

Svaka transakcija s pojedincem, kompanijom ili vladinom organizacijom koja se nalazi na popisu za Vladu SAD-a predstavlja “signal upozorenja”, što znači da transakciju treba pažljivije pratiti zbog pokušaja nezakonitog nabavljanja robe ili srodne tehnologije radi vojne upotrebe ili umnožavanja.

ZTE je u ožujku prošle godine pristao isplatiti 1,2 milijardi dolara SAD-u zbog izvoza robe u Iran i Sjevernu Koreju, čime je prekršio sankcije, kako su tada prenijele agencije.

Ta kineska kompanija proglašena je krivom prošle godine na federalnom sudu u Texasu za urotu kako bi prekršila američke sankcije, nezakonito isporučujući američku robu i tehnologiju Iranu.

Izvor: Agencije