Oglasi

SAD zabranio prodaju telekomunikacijske opreme kineskom ZTE-u

Američkim kompanijama zabranjena je prodaja jer je ZTE, tvrdi SAD, nezakonito isporučio uređaje Iranu i Sjevernoj Koreji.
ZTE, Kina, TelekomunikacijeZTE je prošle godine pristao isplatiti 1,2 milijardi dolara SAD-u zbog izvoza robe u Iran i Sjevernu KorejuReuters - Ilustracija

Sjedinjene Američke Države zabranile su američkim kompanijama prodaju telekomunikacijske opreme korporaciji ZTE jer je ta kineska kompanija, kako je priopćilo američko Ministarstvo trgovine, nezakonito isporučila telekomunikacijske uređaje Iranu i Sjevernoj Koreji. 

"ZTE je dao lažan izvještaj Vladi SAD-a kad je prvobitno uhvaćen i stavljen na američki popis subjekata čiji je izvoz pod nadzorom (Entity List), dao je falsificirane izvještaje u razdoblju kad mu je odgođena kazna i netočna izvješća tijekom probnog razdoblja", priopćio je ministar trgovine SAD-a Wilbur Ross, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

"Entity List" uveo je Ured za industriju i sigurnost SAD-a (BIS), koji kontrolira izvoz robe i srodnih tehnologija čije šire distribuiranje može ugroziti američku nacionalnu sigurnost.

Svaka transakcija 'signal upozorenja'

Popis obuhvaća imena stranaca pojedinaca, vladinih organizacija i kompanija koje podliježu obvezi da traže posebnu dozvolu za izvoz određenih proizvoda.

Svaka transakcija s pojedincem, kompanijom ili vladinom organizacijom koja se nalazi na popisu za Vladu SAD-a predstavlja "signal upozorenja", što znači da transakciju treba pažljivije pratiti zbog pokušaja nezakonitog nabavljanja robe ili srodne tehnologije radi vojne upotrebe ili umnožavanja.

ZTE je u ožujku prošle godine pristao isplatiti 1,2 milijardi dolara SAD-u zbog izvoza robe u Iran i Sjevernu Koreju, čime je prekršio sankcije, kako su tada prenijele agencije.

Ta kineska kompanija proglašena je krivom prošle godine na federalnom sudu u Texasu za urotu kako bi prekršila američke sankcije, nezakonito isporučujući američku robu i tehnologiju Iranu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.