SAD: Zabrana putovanja u S.Koreju stupa na snagu 1. septembra

Državljani SAD-a koji žele putovati u S. Koreju morat će osigurati specijalnu potvrdu u svojim pasošima (Reuters)

Zabrana putovanja državljana SAD-a u Sjevernu Koreju stupit će na snagu 1. septembra, a Amerikanci koji se trenutno nalaze u toj zemlji trebalo bi da je napuste do tog datuma, saopćio je State Department, prenosi Reuters.

“Državljani SAD-a koji žele da putuju u Sjevernu Koreju morat će osigurati specijalnu potvrdu u svojim pasošima, koje će biti dodjeljivana samo u ograničenom broju slučajeva”, stoji u saopćenju.

Ova odluka je uslijedila nakon što je 19. juna preminuo američki student Otto Varmbier, koji je u stanju kome prebačen šest dana ranije u SAD iz Sjeverne Koreje odakle je iz humanitarnih razloga oslobođen odsluženja 15-godišnje zatvorske kazne.

Trumpova poruka

Prošle sedmice, sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da bi njegova zemlja mogla napasti bilo koju metu u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Pjongjang izvršio najnoviju probu interkontinentalne balističke rakete.

Američki predsjednik Donald Trump je poručio da bi prije ratovao kako bi uništio Sjevernu Koreju nego što bi dozvolio toj zemlji da razvije raketu dugog dometa sa nuklearnim naoružanjem.

Izvor: Agencije