SAD za narod Sirije 378 miliona dolara

Ukupna američka pomoć za Siriju dostigla je cifru od 2,4 milijarde dolara (EPA)

Sjedinjene Američke Države odobrile su u srijedu novu humanitarnu pomoć za sirijski narod od 378 miliona dolara i osudile “užasnu ‘gladuj ili se predaj’ taktiku“ režima predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

“Režim guši pola miliona Sirijaca u Halepu tako što sprečava dopremanje hrane, vode i lijekova”, naveo je u saopćenju američki državni sekretar John Kerry.

On je osudio “brutalni i nelegalni Assadov režim” i dodao da “nemilosredni tiranin masakrira Sirijce širom zemlje”.

Prema njegovim riječima, svijet mora brzo i odlučno djelovati da bi “nedužnim civilima pružio pomoć, koja bi im spasila život, pošto oni podnose najveći teret ovog varvarskog rata”.

Krvoproliće se mora okončati

Ovim je ukupna američka pomoć za Siriju, od početka sukoba u toj zemlji prije tri godine, dostigla cifru od 2,4 milijarde dolara, prenijela je agencija AFP.

Oko 1,2 milijarde dolara su namijenjene sirijskom narodu koji je ostao u zemlji, a ostatak za oko tri miliona izbjeglica koji su našli utočište u susjednim zemljama.

Kerry je naglasio da je Washington i dalje posvećen “iznalaženju političkog rješenja” za krizu u Siriji, iako su početkom godine propali napori da se predstavnici režima i opozicije dovedu za pregovarački sto.

“Nasilje i krvoproliće mora se okončati i mora se raditi na budućnosti ponosa i slobode, što svi Sirijci zaslužuju”, dodao je Kerry.

Izvor: Agencije