SAD za mirnu tranziciju vlasti u Sudanu predvođenu civilima

Sudan, Protesti
Protesti u glavnom gradu Sudana nastavljaju se sa zahtjevom da vojska preda vlast civilima (EPA)

Sjedinjene Američke Države podržavaju demokratsku i mirnu tranziciju vlasti u Sudanu, predvođenu civilima koji predstavljaju sve Sudance, poručio je u četvrtak State Department.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus rekla je da Sudan za SAD ostaje i dalje država koja sponzorira terorizam te je naglasila da će se politika Washingtona prema Sudanu mijenjati na temelju “naše procjene događaja na terenu i akcija prijelaznih vlasti”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ona je kazala da je SAD ohrabren oslobađanjem političkih zatvorenika i ukidanjem policijskog sata od prijelaznog vojnog vijeća.

Na vlasti prijelazno vojno vijeće

Sudanska vojska svrgnula je prošlog tjedna predsjednika Omara al-Bashira, nakon četiri mjeseca uličnih prosvjeda protiv njegove 30-godišnje vladavine obilježene konfliktima, građanskim ratom i korupcijom.

Vojska je navela da neće izručiti svrgnutog lidera Međunarodnom kaznenom sudu – ICC, kako bi se suočio sa optužbama za ratne zločine i genocid u regiji Darfura, nego da će mu suditi kod kuće.

Sudanske vojne vođe uhitile su i dva brata svrgnutog predsjednika.

U Sudanu je na vlasti prijelazno vojno vijeće otkako je s vlasti svrgnut Bashir.

Prosvjedi u glavnom gradu Sudana, Kartumu, nastavljaju se sa zahtjevom da vojska preda vlast civilima, prenosi agencija.

Afrička unija traži predaju vlasti civilima

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres imenovao je izaslanika za Sudan kako bi pomogao Afričkoj uniji u posredovanju u toj zemlji.

Afrička unija pozvala je u ponedjeljak sudansku vojsku da preda vlast civilnoj vladi u roku od 15 dana.

Ako se to ne dogodi, članstvo Sudana u Afričkoj uniji bit će automatski suspendirano do povrataka ustavnog reda, priopćilo je Vijeće Afričke unije za mir i sigurnost.

Izvor: Agencije