SAD: Za jedan dan 12.000 novih slučajeva zaraze

Korona virus
Savezna država New York trenutno ima gotovo polovinu zaraženih u SAD-u (Screenshot)

Prema podacima objavljenim na stranici Worldofmeters.com, broj novih slučajeva zaraženih korona virusom u jednom se danu povećao za 12.643 slučaja, što je najveći broj novih slučajeva u SAD-u u jednom danu.

SAD je tako, s ukupno 80.854 zaraženih, prema tim informacijama, pretekao Italiju, budući da je ukupan broj zaraženih u Italiji porastao sa 74.386 na 80.589.

Unatoč svakodnevnom rastu broja oboljelih i umrlih, predsjednik SAD-a Donald Trump poručuje da se SAD uskoro vraća u “normalu”, dok iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stižu upozorenja da bi upravo Amerika mogla postati globalni epicentar pandemije.

Broj umrlih od virusa COVID-19 u saveznoj državi New Yorku, žarištu bolesti u SAD-u, naglo je porastao u zadnja 24 sata, za 100 novih smrtnih slučajeva, te ih je sada ukupno 385 od izbijanja epidemije, rekao je u četvrtak guverner te države.

Država New York žarište

U četvrtak ujutro savezna država s gotovo 20 milijua stanovnika imala je više od 37.000 potvrđenih slučajeva zaraze, dok ih je dan ranije bilo više od 30.000, rekao je guverner Andrew Cuomo na tiskovnoj konferenciji.

“Ljudi su u bolnicama na respiratoru”, kazao je guverner.

“Što ste dulje na respiratoru, veća je mogućnost fatalnog ishoda. Sada imamo ljude koji su već 20-30 dana na respiratoru.”

No, ponovio je da država zasad ima dovoljan broj respiratora, premda će ih uskoro trebati još.

Više od 1.000 preminulih

Ovi novi podaci dolaze u trenutku kada je broj mrtvih u SAD-u u srijedu navečer prešao prag od 1.000.

SAD, koji je u početku izdaleka gledao širenje epidemije u Kini, a zatim i u Europi, sada je pretekao Italiju po broju oboljelih.

Savezna država New York trenutačno ima gotovo polovinu zaraženih u SAD-u.

Donald Trump kritizirao je ranije guvernera New Yorka, koji je izjavio da federalna vlada nije pomogla njegovoj državi u slanju prijeko potrebnih respiratora.

Izvor: Agencije