Oglasi

SAD vratio Španiji ukradeno pismo Kristofora Kolumba

Pet stotina godina staro pismo u kojem slavni moreplovac opisuje svoje otkriće Amerike vraćeno je Španiji.
Istraga je pokazala da su ukradena pisma prodana 2005. godine za 600.000 eura i ponovo u junu 2011. godine za 900.000 euraWikipedia

Pet stotina godina staro pismo u kojem Kristofor Kolumbo opisuje svoje otkriće Amerike vraćeno je Španiji, nakon što je prije nekoliko godina ukradeno iz Nacionalne knjižare u Barceloni.

Pismo je u Washingtonu vratio američki tužitelj David C.Weiss, nakon sedmogodišnje istrage, koja je počela 2011. godine, kada su američki carinici dobili dojavu da je nekoliko pisama iz 15. stoljeća ukradeno iz evropskih knjižara i zamijenjeno krivotvorinama, prenosi Hina.

Istraga je pokazala da su ukradena pisma prodana u novembru 2005. godine za 600.000 eura i ponovo u junu 2011. godine za 900.000 eura.

Spona koje vežu dvije zemlje

Državni tužitelj savezne države Delaware napisao je nalog da se pisma oduzmu kupcu, iako je nepoznato kako su vlasti otkrile njegov identitet.

Predaja je izvršena u rezidenciji Pedra Morenesa, španskog ambasadora u SAD-u.

"Ova svečanost primjer je spona koje vežu SAD i Španiju", rekao je Morenes.

"Saradnja američke i španske policije urodila je velikim plodom i osigurala da se ukradeno kulturno dobro vrati Španiji", dodao je ambasador.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.