Oglasi

SAD: Voz sa toksičnim hemikalijama u plamenu

Voz koji je prevozio otrovne hemikalije zapalio se u SAD-u, evakuirano 5.000 ljudi.
Voz je prevozio akrilonitril, zapaljivi toksični hemijski spoj opasan za respiratorne organeEPA - Ilustracija

Voz sa otrovnim hemikalijama iskočio je iz šina i zapalio se kod Merivalea, blizu Knoxvillea u američkoj državi Tennessee, zbog čega je počela masovna evakuacija, saopćili su danas vatrogasci.

Voz je prevozio akrilonitril, zapaljivi, toksični hemijski spoj opasan za respiratorne organe, rekao je vatrogasac Kermit Easterling.

U toku je evakuacija najmanje 5.000 stanovnika i vatrogasci idu od vrata do vrata sa opremom za disanje kako bi sklonili ljude što dalje od požara.

Specijalni timovi na terenu

Vatrogasci pokušavaju ugasiti požar zbog opasnosti od akrilonitrila, a pozvani su i timovi za rad sa opasnim materijama da izvrše procjenu situacije, navodi AFP.

Voz, koji je prevozio i tečni naftni gas, izletio je iz šina nešto prije ponoći, rekao je Easterling.

Za sada nema izvještaja o povredama, a sklonište za evakuirane stanovnike napravljeno je u jednoj lokalnoj školi, dodao je on.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.