SAD vodile rat dronovima iz Njemačke

Vođenje rata bespilotnim letjelicama iz Njemačke sigurno ima svojih prednosti, kažu stručnjaci (AP)

Piše: Harun Cero

Nakon što je njemački magazin Spiegel objavio tekst u kojem se navodi da Njemačka vlada ne želi da zna ništa o centralnoj ulozi vojne baze Ramstein u američkom ratu bespilotnim letjelicama, sigurnosni stručnjak Armin Krishnan objašnjava zašto je Amerikancima prednost voditi ratove na takav način iz Njemačke.

Iz te baze su upravljani, navodi Spiegel, napadi bespilotnim letjelicama u Somaliji i Jemenu, a također se održavao kontakt sa vojnom bazom u Nevadi.

Upravo o tome, u razgovoru za Al Jazeeri, govori prof. Krishnan, predavač sigurnosnih studija na Univerzitetu Sjeverne Karoline i autor knjige Ciljano ubijanje (Gezielte Tötung). U svojoj se knjizi bavi tom tematikom i američkim ratom bespilotnim letjelicama.

Satelitske veze

Centralno pitanje koje Krishnan postavlja u svojoj knjizi, jeste gdje je granica između atentata i vojne akcije, prije svega kada se radi o napadima bespilotnim letjelicama.

“U principu se bespilotnim letjelicama, Predatorima i Reaperima, upravlja preko statelitskih veza. Ovo omogućava da se njima upravlja sa bilo kojeg mjesta na svijetu“, istakao je Krishnan.

Zna se, navodi on, da se rat bespilotnim letjelicama u Afganistanu vodio iz vojne baze Nellis, također poznate kao Creech u Nevadi.

Krishnan je objasnio kako izgleda zemljana podloga na kojoj bespilotne letjelice stoje.

“Zemaljske stanice koje se koriste za kontrolu bespilotnih letjelica izgledaju kao kontejneri koji se nalaze na teretnim brodovima. Ove stanice se mogu prebaciti u bilo koju zemlju na svijetu, samo se na njih mora priključiti satelitski terminal“, kazao je Krishnan.

Ovo znači, tvrdi on, da da su sistemi Predatora i Reapera lako prenosivi, a s time su također i bespilotne letjelice te njihovi kontrolni centri lako prenosivi.

Nijemcima ‘ruke svezane’

Krishnan tvrdi da bi vođenje rata bespilotnim letjelicama iz Njemačke sigurno imalo svojih prednosti.

“Administrativne jedinice koje su pod kontrolom SAD-a i koje služe za kontrolu američkih vojnih operacija u 53 afričke zemlje (AFRICOM) se nalazi u Stuttgartu, tako da me ne bi čudilo da se američki rat bespilotnim letjelicama vodio upravo iz vojne baze u Ramsteinu. Ova baza je također služila za transportaciju osumnjičenih za terorizam u vrijeme kada je George Bush bio predsjednik SAD-a“, smatra on.

Izvor: Spiegel/Screenshot

I uloga Njemačke obavještajne agencije (BND) otvara nova pitanja, navodi Spiegel.

Ova agencija je pod direktnom kontrolom njemačke vlade i ima odlične odnose sa SAD-om, ali do sada nije željela da bude povezivana sa vojnom bazom Ramstein i aktivnostima u toj bazi.

Navodno je BND, priznala ona to ili ne, znala sve o američkim bazama bespilotnih letjelica u Ugandi, Nigeru, Djiboutiu, Burkini Faso, Etiopiji.

Za ove baze navodno niko nije znao, čak ni neki ljudi iz Američke vlade.

Odobrenje iz Ramsteina

Nekadašnji pilot Brandon Bryant, koji je već 2013. godine javno govorio o ulozi baze Ramstein, ponovio je svoja saznanja nedavno na jednoj diskusiji.

“Morao sam se nakon svake operacije u Ramsteinu uvjeriti da je komunikacija sa SAD-om uspostavljena. Berlin bi morao znati da je ova baza centralna za američki rat bespilotnim letjelicama“, zaključio je Bryant.

Bryantove jedinice su navodno ubile 1.626 ljudi, a on je za njemačku televiziju ARD rekao da nije ponosan na to.

“Nisam više mogao“, kazao je on za ARD.

Tvrdi da za 6.000 sati, koliko je ukupno letio, iz njegove baze u New Mexicu, niti jedan put nije letio bez odobrenja baze u Ramsteinu.

On je kazao da je signal morao ići, zbog velike udaljenosti meta na Bliskom Istoku i pilota koji su se nalazili u SAD-u, preko Njemačke i da bez baze Ramstein ništa ne bi funkcionisalo kako treba.

On tvrdi da se na toj bazi nalazi takozvani zemaljski distributivni sistem (Distributed Ground System (DGS-4)) koji sadrži mrežu podataka iz cijelog svijeta.

Na ovoj mreži rade brojni analitičari i tehničari američke vojske, a njihov zadatak je da najmanje 24 sata na dan prate bespilotne letjelice preko satelitskih veza.

“DGS je bio zadužen za to da mi ubijamo prave zlikovce i naše protivnike“, zaključio je Bryant.

Postojanje ove baze je potvrđeno kroz socijalnu mrežu LinkedIn, gdje se brojnih sadašnji i bivši saradnici američke vojske hvale time da iz Ramsteina svakodnevno prate kretanja bespilotnih letjelica.

Izvor: Al Jazeera