SAD vodi napade bespilotnim letjelicama iz Njemačke

Nacionalna sigurnosna agencija već prikuplja dokumente o ovom slučaju i upoređuje ga sa aferom prisluškivanja (Reuters)

Njemačka vlada ne želi da zna ništa o centralnoj ulozi njemačke vojne baze Ramstein u američkom ratu bespilotnim letjelicama, navodi njemački magazin Spiegel.

Spiegel je navodno u posjedu dokumenata koje potvrđuju da je ta vojna baza korištena u svrhe pripreme SAD-a za razne zračne operacije. Navodi se također da je Berlin godinama pokušavao da sakrije ovo.

U ponedeljak se njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen sastala sa američkim ministrom odbrane Ashtonom Carterom, a navodno je glavna tema upravo bila ova baza i američke zračne operacije.

Vojna baza u Nevadi

Iz ove baze su se upravljali, navodi Spiegel, napadi bespilotnih letjelica u Somaliji i Jemenu, a također se održavao kontakt sa vojnom bazom u Nevadi.

Nacionalna sigurnosna agencija(NSA) već prikuplja dokumente o ovom slučaju i upoređuje ga sa aferom prisluškivanja, kada je prisluškivana njemačka kancelarka Angela Merkel, saznaje Spiegel.

NSA će u njenoj istrazi posebno obratiti pažnju na ulogu američkih komandosa u Stuttgartu i vojnu bazu Ramstein. Postavlja se pitanje koliko je Berlin znao o ovome.

Spiegel je saznao da je već u jesen 2011., kada je Thomas de Maiziere obnašao funkciju ministra odbrane Njemačke, ministarstvo odbrane SAD-a pismeno najavilo ulaganje od šest miliona eura u ovu bazu.

Iza ulaganja se, navodno krije, kamen temeljac rata bespilotnim letjelicama.

Najveći prioritet

U pismu koje je tada američko ministarstvo odbrane uputilo Njemačkoj navodi se: “Projekat ima najveći prioritet. Uspostavili bi kontrolni centar za koordinisanje letenja bespilotnih letjelica, a također će biti uspostavljen centar za hitna vozila“.

Nekadašnji pilot Brandon Bryant, koji je već 2013. godine javno govorio o ulozi baze Ramstein, ponovio je svoja saznanja i u petak na jednoj podium diskusiji.

“Morao sam se nakon svake operacije u Ramsteinu uvjeriti da je komunikacija sa SAD-om uspostavljena. Berlin bi morao znati da je ova baza centralna za američki rat bespilotnim letjelicama“, zaključio je Bryant.

Izvor: Agencije