Oglasi

SAD: Vlasnicima zatvorenih nuklearki 100 miliona dolara

Isplata ovog obeštećenja će pomoći da se nadoknade godišnji troškovi rada lokacija za skladištenje istrošenog goriva.
Tri kompanije koje posjeduju ova nuklerana postrojenja imaju istog predsjednika - Waynea NortonaEPA/Ilustracija

Američki federalni sud presudio je da država treba isplatiti više od 100 miliona dolara vlasnicima tri zatvorene nuklearne elektrane u Novoj Engleskoj, zbog istrošenog nuklearnog goriva koje još nije uklonjeno od američke vlade.

List Portland Press Herald izvijestio je da su vlasnici nuklearki Maine Yankee iz Mejna, Yankee Rouv iz Massachusettsa i Connecticut Yankee iz Connecticuta dobili prvostepenu presudu kojom se nalaže da im savezna vlada isplati 103,2 miliona dolara, prenosi AP.

Isplata ovog obeštećenja će pomoći da se nadoknade godišnji troškovi rada lokacija za skladištenje istrošenog goriva, što iznosi desetak miliona dolara godišnje.

Postrojenja zatvorena 90-tih

Tri kompanije koje posjeduju ova nuklerana postrojenja imaju istog predsjednika - Waynea Nortona.

On kaže da su sudovi njegovim kompanijama do sada dodijelili skoro 500 miliona dolara u tri odvojena slučaja, prenosi agencija.

Nuklerna postrojenja koja se navode u presudi su zatvorena 1990-ih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.