Oglasi

SAD više neće plaćati 28,5 posto troškova misija UN-a

Washington je najveći finansijer 15 mirovnih misija Ujedinjenih naroda širom svijeta, čiji je godišnji budžet 7,3 milijardi dolara.
Smanjenje američkog udjela u davanjima bit će učinjeno 'na pošten i osjećajan način', kaže Nikki HaleyAthiva

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley izjavila je da SAD neće više pokrivati 28,5 posto troškova mirovnih operacija UN-a, čiji je godišnji budžet 7,3 milijardi dolara, prenosi AP.

Navodi se da je ona to kazala tokom debate u Vijeću sigurnosti UN-a o reformi mirovnih misija.

Budžet smanjen na insistiranje SAD-a

AP podsjeća da je SAD najveći finansijer 15 mirovnih misija UN-a širom svijeta i da se administracija predsjednika Donalda Trumpa već ranije žalila da su i budžet misija i američki udio u njemu previsoki.

Navodi se da je, na insistiranje Washingtona, sadašnji budžet smanjen za 570 miliona dolara u odnosu na prošlu godinu.

Haley je rekla da će SAD raditi na tome kako bi osigurao da smanjenje američkog udjela u davanjima bude učinjeno "na pošten i osjećajan način, koji štiti mirovne misije UN-a".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.