SAD: Veteran uhapšen zbog sumnjivih pisama poslanih Trumpu

Američki su dužnosnici saopćili da je odmah odbačena mogućnost da je riječ o terorističkom činu (EPA)

FBI je uhitio američkoga mornaričkog veterana pod sumnjom da je visokim američkim dužnosnicima poslao pisma za koja se strahovalo da sadrže otrov ricin, saopćeno je iz kancelarije tužitelja u Salt Lake Cityju.

Tridesetdevetogodišnji William Clyde Allen uhapšen je u svome domu u Loganu (Utah) i protiv njega će u petak biti podignuta optužnica, rekla je glasnogovornica tužiteljstva.

Allen je pod istragom zbog pisama poslanih dužnosnicima Pentagona i predsjedniku Donaldu Trumpu, saopćio je drugi izvor.

Američki su dužnosnici saopćili da je odmah odbačena mogućnost da je riječ o terorističkom činu u slučaju u kojemu su u ured za sortiranje pošte u Pentagonu dostavljene omotnice koje su bile pozitivne na ricin.

Glasnogovornica Pentagona rekla je da je testiranje na ricin bilo pozitivno zbog sjemenki ricinusa koje su bile u omotnici, a ne samoga smrtonosnog otrova.

‘Sumnjiva omotnica’

Ricin je prirodni sastojak biljke ricinusa, ali tek se preradom pretvara u biološko oružje.

Ricin može uzrokovati smrt za 36 do 72 sata od izlaganja količini veličine glavice pribadače i za njega nema poznatog protuotrova.

Jedno od pisama bilo je naslovljeno na američkoga ministra obrane Jima Mattisa, a američka tajna služba saopćila je da istražuje “sumnjivu omotnicu” naslovljenu na Trumpa koja je primljena u ponedjeljak, premda nikad nije ušla u Bijelu kuću.

FBI je saopćio da istražuje “potencijalno opasne kemikalije” u Loganu koji je blizu 130 km sjeverno od Salt Lake Cityja.

Allen je služio u mornarici od oktobra 1998. do novembra 2002.

Izvor: Agencije