Oglasi

SAD: Većina mentalno oboljelih bez pomoći

U posljednje tri godine smanjen budžet službi za zaštitu mentalnog zdravlja za četiri milijarde dolara, a broj pacijenata porastao 10 posto.

Nakon masovnog ubistva u  osnovnoj školi u Connecticutu, u kojoj je Adam Lanza ubio 26 osoba, debata o kontroli oružja u Sjedinjenim Američkim Državama proširila se i na nedostatke sistema zaštite mentalnog zdravlja.

Liza Long je pisala blog o poteškoćama s kojima se suočava odgajajući svog mentalno oboljelog sina.

Njeni tekstovi, u kojima je kazala kako voli svog sina, ali da je on i plaši, čitaocima su dali lični uvid u dalekosežne posljedice psihijatrijskih problema.

Svaki sedamnaesti Amerikanac živi sa nekim teškim mentalnim oboljenjem, a manje od trećine njih dobija profesionalnu pomoć.

Privremena rješenja

Lanzin brat je rekao policiji da je Adam imao poremećaj ličnosti, a prijatelji njihove majke govorili su o njenim strahovima i osjećaju bespomoćnosti.

Nema dokaza da je Lanza bio na psihijatrijskom liječenju. Osobe odgovorne za masakre u Columbineu i Coloradu su, također, imale mentalne probleme.

"Mnogi roditelji koji se bore sa djecom sa teškim bihevioralnim ili emocionalnim simptomima, odlaze u hitnu pomoć. A hitna pomoć je samo privremeno rješenje", kazao je Howard Koplewicz sa Instituta za dječiju psihijatriju.

Kako je iz New Yorka javila reporterka Al Jazeere Cath Turner, na otoku Words nalazi se Psihijatrijski centar Manhattana, u kojem se liječe bolesnici sa mentalnim oboljenjima.

"Kad je otvoren 1871, imao je blizu 500 pacijenata, a 1926. godine, bilo ih je više od 7.000.  Ali, tokom godina, taj broj je neprestano opadao. Centar danas ima kapacitete za liječenje svega 509 pacijenata. Taj trend je prisutan i u drugim saveznim državama, širom SAD-a."

Smanjen budžet

U posljednje tri godine, države su smanjile budžet službi za zaštitu mentalnog zdravlja za više od četiri milijarde dolara u periodu kad se broj pacijenata kojima je potrebna pomoć povećao za 10 posto.

Većina osiguravajućih kompanija ne pokriva liječenje mentalnih oboljenja, jer su kvalificirana kao već postojeća bolest, koja zahtijeva dugoročnu njegu.

"Ako ne brinete o mostovima, oni će se srušiti. Ako ne brinete o sistemu zaštite mentalnog zdravlja, sve više oboljelih ljudi će prolaziti neprimijećeno i imat ćemo više pucnjava", kazao je psihijatar Clark Smith.

Kako javlja Turner, takva prognoza je možda zloslutna, ali, u zemlji navikloj na nasilje povezano s oružjem, uopće ne zvuči pretjerano.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.