SAD uvodi sankcije i iranskoj finansijskoj mreži

SAD optužuje centralnu iransku banku da aktivno pomaže grupama kako bi im olakšala pristup američkim dolarima iz stranih banaka (EPA)

Američko Ministarstvo financija uvelo je sankcije šestorici pojedinaca i trima tvrtkama za koje tvrdi da su davali milijune dolara elitnim snagama Iranske revolucionarne garde, javlja Reuters.

Ministarstvo financija je potvrdilo da surađuje s Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi razbilo mrežu, te je optužilo središnju iransku banku da aktivno pomaže skupini kako bi pristupila američkim dolarima iz inozemne banke. 

“Iranski režim i njegova središnja banka zloupotrebljavaju entitete u Emiratima kako bi uzeli američke dolare za finaciranje zloćudnih aktivnosti Iranske revolucionarne garde, uključujući davanje sredstava za naoružavanje njihovih regionalnih suradnika, sakrivajući pritom svrhu tih sredstava”, priopćio je ministar financija Steven Mnuchin.

Šest pojedinaca i tri entiteta su sankcionirana po američkim propisima koji ciljaju potencijalne teroriste i iransku financijsku aktivnost, dodalo je ministarstvo.

Pritisak na Iran

Ministarstvo je donijelo tu odluku samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da povlači državu iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Istovremeno, državni tajnik Mike Pompeo stvara pritisak na saveznike u Europi, Aziji i na Bliskom istoku da natjeraju Iran za pregovarački stol oko svojeg nuklearnog i programa projektila. 

Trumpovom odlukom su tvrtke dobile između 90 dana i šest mjeseci da prestanu trgovati s Iranom. 

Reuters je u veljači 2015. izvijestio kako je najmanje milijardu dolara gotovine prokrijumčareno u Iran usprkos američkim i drugim sankcijama.

Prije no što je stigla na iranski teritorij, gotovina je prošla kroz ruke trgovaca valutama i fiktivnih tvrtki u Dubaiju i Iraku, otkrili su izvori za tu agenciju. 

Sankcije i za Ruse, Sjevernokorejance i Kineze

Sjedinjene Američke Države uvele su u srijedu sankcije ruskim, iranskim, sjevernokorejskim i kineskim pojedincima i pravnim osobama, optuživši ih za kršenje američkog zakona o neširenju oružja za masovno uništenje, prenijela je agencija Tass, pozivajući se na priopćenje State Departmenta.

Na popisu sankcioniranih nalaze se imena 28 pojedinaca i pravnih osoba, navela je ruska agencija.

Američka vlada je priopćila da bi svi oni mogli “imati potencijal da pruže materijalni doprinos” razvoju krstarećih ili balističkih raketnih sustava u Iranu, Siriji ili Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije