SAD uvodi nove sankcije Iranu zbog programa naoružanja

SAD će nastaviti primjenjivati maksimalan pritisak na iranski režim, saopćio je Washington (EPA)

Sjedinjene Američke Države saopćile su u petak da uvode nove sankcije Iranu i upozorile da svakoj organizaciji i pojedincu koji su povezani s iranskom organizacijom za naoružanje i istraživanje prijete izolacija i američke sankcije.

Ministarstvo finansija SAD-a saopćilo je da je “na meti” sankcija 31 iranski naučnik, tehničar i kompanija koji su učestvovali u nuklearnim i raketnim istraživačkim i razvojnim programima te zemlje, prenosi AP.

Kako precizira Reuters, sankcije se uvode protiv 14 pojedinaca i 17 subjekata povezanih s Iranskom organizacijom za odbrambene inovacije i istraživanje (SPND).

“SAD će nastaviti primjenjivati maksimalan pritisak na iranski režim, koristeći sve ekonomske alatke da spriječi Iran da razvije oružje za masovno uništenje”, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Aktivnosti Mikea Pompea u Bejrutu

Dodao je da svako ko razmatra da se uopće bavi iranskom odbrambenom industrijom, naročito SPND, riskira profesionalnu, ličnu i finansijsku izolaciju.

AP primjećuje da je objava novih sankcija uslijedila u vrijeme kad je američki državni sekretar Mike Pompeo u posjeti Bejrutu, gdje je pozvao libanske zvaničnike da suzbiju utjecaj pokreta Hezbollah, koji ima podršku Irana.

Pompeo je rekao da je Hezbollah teroristička organizacija i da tom pokretu ne bi trebalo dozvoliti da određuje politiku zemlje niti da ima vlast iako je prisutan u Parlamentu i Vladi Libana. 

Izvor: Agencije