Oglasi

SAD uvodi nove restrikcije za Huawei

Kompaniji će biti ograničena mogućnost upotrebe američke tehnologije prilikom pravljenja poluprovodnika.
Američke vlasti smatraju Huawei nacionalnim sigurnosim rizikomEPA

Vlada Sjedinjenih Američkih Država uvodi nove restrikcije kineskom gigantu Huaweiju, kojem će biti ograničena mogućnost upotrebe američke tehnologije prilikom pravljenja poluprovodnika.

Ministarstvo trgovine SAD-a saopćilo je da taj potez ima za cilj spriječiti nastojanje te kineske kompanije da podrije postojeće američke sankcije, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Novo ograničenje odvojeno je od napora administracije predsjednika Donalda Trumpa da zabrani prodaju američke tehnologije Huaweiju.

Na crnoj listi SAD-a

Vlada SAD-a prije godinu je stavila na crnu listu tu kinesku kompaniju, koju je proglasila nacionalnim sigurnosim rizikom.

Međutim, nekim američkim kompanijama i dalje je dozvoljeno sarađivati s njom, a ta opcija bit će moguća još sljedećih 90 dana, prema odluci usvojenoj ove sedmice.

No, mnoge američke kompanije iskoristile su brojne rupe u zakonu, pa su nastavile opskrbljivati Huawei čipovima koji nisu napravljeni u SAD-u.

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.